Социально-экономическое положение ХарьковщиныУчасник: президент Харківської громадської організації "Харківські сузір'я" Андрій Білогрищенко

А.Білогрищенко:

- Ось уже другий рік, як у нас відбулася зміна керівництва не тільки міста й області, а й держави. Цей рік був важким не тільки для нашої країни, нашого міста, але і для всього світу. І ми бачимо те тяжке становище, яке склалося сьогодні на міжнародній арені. Для мене як міжнародного економіста ця ситуація була прогнозованою. І не тільки для мене, а й для всіх, хто займається міжнародною економікою. Багатьом відома хвиля Кондратьєва - це криза, яка трапляється раз на 45 років, вона зачіпає проблеми різних держав. Кожна держава знаходить свої шляхи вирішення питань. Криза стосується всіх. Але ті шляхи, які зможуть знайти мудрі керівники, будуть визначати, як народ вийде з цієї ситуації і як держава переживе цей складний період.

Що стосується нашого регіону, то харків'янам у цьому сенсі не пощастило. Не дивлячись на те, що президент України чітко визначив програму дій, давши ті шляхи рішення, які потрібно виконувати, він зіткнувся з резонансною відповіддю багатьох керівників регіонів, які на місцевому рівні абсолютно по-своєму зрозуміли, як їм вирішувати проблеми при приході до влади. Замість боротьби з корупцією ми побачили функціонування корупційних схем ще в більших обсягах. Ми побачили те, що сьогодні в деяких регіонах, у тому числі і в Харкові, керівники, скориставшись фактично безмірною владою, почали вирішувати свої проблеми. Напевно, свої проблеми краще видно з офшорних зон, ніж тут - з черг за гречкою. Замість того щоб вирішувати соціальні питання, вони просто-напросто взяли тайм-аут, щоб поповнювати тільки власний бюджет.

Напевно, це шок - чути браві виступи наших місцевих керівників, які доповідають про успіхи на місцевому рівні. Мені б хотілося як харків'янину бачити ці успіхи і радіти їм, оскільки я абсолютно не відчуваю задоволення від погіршення життєвого рівня як свого, так і усіх тих, кого я щодня бачу поруч із собою. Бачу я і тих харків'ян, які ходять вулицями в пошуках роботи й абсолютно не бачать перспектив, як вижити в нашому рідному місті Харкові.

За версією видання "Коментарі" в рейтингу розвитку українських міст Харків посів 27-е місце. Я як економіст, аналізуючи ситуацію, на сьогодні не можу зрозуміти, чому ми за цілою низкою показників виявилися глибоко внизу, скотившись за рік униз цього рейтингу. Напевно, не викликає здивування підвищення цін у Харкові, як і у всій країні. Але викликає здивування: чому ціни в нашому місті зростають швидше, ніж в інших регіонах?

Президент України звернув увагу уряду на те, що комунальні платежі в тому ж Харкові значно вищі, ніж в інших регіонах. Чому сьогодні бюджетники, лікарі, вчителі повинні платити у Харкові значно більше, ніж у Києві? Також у тому ж Києві сьогодні вдається утримувати ситуацію не тільки з комунальних платежів, а й з багатььох інших плат, які боляче б'ють по кишені кожного харків'янина. Це, наприклад, оплата транспортних послуг. Незрозуміло, чому Харків сьогодні за однакової ціни на бензин в України підвищує тарифи на транспортні послуги? Можливо, це пов'язано з тим, що багато хороших фахівців не витримали такої системи роботи в Харкові і виїхали звідси.

У міськвиконкомі мені доводилося працювати з людьми, деякі з яких сьогодні, на мій жаль, уже не працюють у Харкові. Наприклад, колишній директор Департаменту транспорту та зв'язку Євген Водовозов, який сьогодні очолює такий же департамент у Києві.

Я знаю, наскільки сьогодні системно вирішуються питання в Києві. Введення автоматичної системи управління вулицями, світлофорами, вирішення питань транспортних розв'язок. Усе це є тими кроками, які пророблені новим керівництвом у Києві. Що ми мали за останній час у себе в Харкові, окрім скандальної дороги в Лісопарку, на яку витрачено грошей більше, ніж на споруджувану міжнародну трасу, десятків гектар розданої землі в Лісопарку, заморожування фінансування низки важливих галузей у місті? Викликає подив, що Харків виявився одним з аутсайдерів фінансування освіти. Хіба Харків не є містом студентів, і завжди не пишався тим, що він місто культури, науки, мистецтва? Чому сьогодні Харків фінансує освіту менше, ніж інші міста-мільйонники?

Якщо привести п'ятірку лідерів цього рейтингу, то на першому місці стоїть Київ. Можна говорити, що потужні комерційні структури сьогодні мають свої офіси в столиці України, тим самим бюджет Києва поповнюється кращий за бюджет Харкова. Але тоді що сказати про Хмельницький, який зайняв друге місце в рейтингу? А аналіз дуже простий. На тлі знищення малого бізнесу в Харкові, Хмельницький має хороший показник за кількістю підприємців. Міська влада Хмельницького дала можливість в умовах економічної кризи розвиватися тим підприємцям, які, не маючи підтримки держави, заробляють самостійно, створюють робочі місця, тим самим даючи можливість заробити й іншим людям. Завдяки цьому в Хмельницькому низька заборгованість із зарплати.

За останні роки ми маємо низький показник врожайності з усіх видів культур, падіння виробництва за всіма видами продовольчих товарів. Я як колишній голова районної адміністрації можу впевнено сказати, що, не дивлячись на врожай, нема жодної підстави сьогодні в Харкові мати ту ситуацію, яку ми маємо з цінами. Безумовно, у зв'язку з неврожаєм у всіх країнах ціни ростуть. Але наскільки вони ростуть, ніхто не говорить. І Микола Азаров відзначав, що ростуть ціни, хоча нам від цього не легше. Але зростання на 10%, на 30% або на 50% - це велика різниця. Для мене очевидно, що допущені глибокі помилки в стратегії розвитку нашого сільськогосподарського виробництва.

Ми як і раніше є лідерами за темпами зростання заборгованості із зарплати, заборгованості з комунальних платежів. І ці речі всі взаємопов'язані. Харків'янин не зможе платити комунальні платежі, якщо він кілька місяців не отримує зарплату. Ви знаєте, як нам з гордістю говорили, що у нас чисте і здорове місто, наскільки у нас повноцінне сьогодні комунальне господарство. На останній сесії міськради "Житлкомсервіс" змушений був запросити додатково дозвіл на отримання величезного кредиту. Перед цим було взято кредит у банку "Золоті ворота". Тепер незрозуміло, під що буде взятий новий кредит, яке майно буде закладене і як будуть затикатися дірки в тих проблемах, які створені тут на місцях.

Ми дуже розраховували на те, що Харків, особливо напередодні Євро-2012, буде інвестиційно привабливим. Але для цього повинен бути створений хороший інвестиційний клімат. Якби не внутрішні інвестиції нашого інвестора Олександра Ярославського, ми б з успіхом провалили Євро-2012. Реконструкція центральних вулиць, наприклад, того ж пр.Гагаріна, це не заслуга місцевої влади, ці об'єкти включені до державної програми підготовки до Євро-2012.

Я вірю, що вистачить політичної волі, вистачить волі і у президента України, і у Верховної Ради для того, щоб зробити певні висновки і кадрові зміни в нашій області. Якщо цього не відбудеться, то харків'яни зіткнуться з ще більш серйозними проблемами найближчим часом. Я як громадський діяч ініціюю сьогодні звернення до президента та Верховної Ради, і закликаю сьогодні харків'ян вишукати можливість витратитися на два конверти і відправити два листи - листи надії. Один - до президента України, інший - до Верховної Ради, в яких можна чітко обгрунтувати необхідність кадрових замін і проведення дострокових виборів у Харкові зважаючи систематичного порушення законодавства мером Харкова.

Також я б хотів зробити заяву. Мене весь час дорікають за мою нібито комерційну діяльність. Я відповідально заявляю, що вже шість років не займаюся ніякою комерційною діяльністю. Так, я був керівником ТОВ "Tabacco". Але після того як я зайнявся політикою почалося знищення підприємства. Тоді я прийняв рішення вийти зі складу засновників. Ми внесли до статуту підприємства зміни і ввели нових засновників, яким я передав свої корпоративні права, щоб у подальшому не мусувався мій зв'язок з фірмою. Новими засновниками фірми стали Маріанна Чілутьян і Ганна Борзенкова.

Також я б ще хотів сказати, що сьогодні наше місто Харків на тлі погіршення економічного становища ще стикається з іншою проблемою - зростанням злочинності. У цьому зіграв роль догляд цілої низки професіоналів з органів внутрішніх справ. Звертаюся особисто до пана Мартинова: зупиніть ті речі, які ганьблять Харків. Це вбивства пересічних громадян, порушення прав громадян. Пан Мартинов, згадайте слова свого міністра, який говорив, що він звертається до Бога. Вступаючи на посаду, ви казали, що будете виконувати програму президента. Але між програмою президента і програмою пана Кернеса є величезна різниця.

Хотілося б, щоб зекономлені кошти від уміло освоєних крамничок, кошти, зекономлені на бурульках та інших напрямках, з яких сьогодні розбираються правоохоронні органи, були спрямовані на допомогу дитячим лікарням, інвалідам та соціально-нужденним людям, а не на брудний піар проти Білогрищенка і тих , хто сьогодні критикує міську владу. Сьогодні сам президент вас критикує.

- Скажіть, Андрію Івановичу, ви, презентуючи свій аналіз за соціально-економічним становищем Харківщини, цікавилися вихідним положенням, у якому була прийнята економіка Харківської області?

А.Білогрищенко:

- Я хочу сказати, що це не мій аналіз. Це аналіз, зроблений економістами, надрукований у газеті "Коментарі". Я лише вибірково доношу інформацію. Безумовно, при складанні рейтингу враховувалися стартові позиції, які були у 2009 році і 2010 році. Зокрема, які позиції займав Харків з виплати заборгованості із зарплаті, з оплати комунальних платежів, щодо інфляції та зростання цін. Сьогодні інфляція в Харкові одна з найвищих по Україні. І ціла низка інших показників, з якими ви можете ознайомитися, прочитавши повністю результати рейтингу.

- Я передаю вам листа, підписаного Турчиновим, саме з рейтингами Харківської області. У 2008 р. вона займала останнє 27-е місце. У 2009 р. - за губернатора Авакова піднялася на три позиції за рахунок здачі житла.

А.Білогрищенко:

- Я із задоволенням ознайомлюся з цими таблицями. Але я все одно буду користуватися інформацією ЗМІ, оскільки вони спираються на статистичні дані, які на сьогодні офіційно опубліковані Держкомстатом.

- Як зараз йдуть справи у ТОВ "Tabacco"? Чи є тиск на співробітників, на фірму?

М.Чілутьян:

- Минулого року були знесені вісім кіосків "Tabacco" із сорока, цього року - вже чотири, і є вимоги на знесення всіх інших кіосків. Фірма продовжує зазнавати тиску з боку міської влади. Зараз у нас підписані всі документи на місця, які раніше місто нам давало в оренду. Але, незважаючи на те, що зібрані всі підписи та погодження для продовження оренди, ці документи лежать до особливого розпорядження. Тобто кіоски зносяться, а нові місця нам не пропонуються. Ми пов'язуємо це з тим, що у складі засновників компанії був А.Білогрищенко.

- Що, на вашу думку, потрібно зробити в першу чергу, щоб поліпшити життя харків'ян?

А.Білогрищенко:

- Сьогодні є професіонали, які готові служити народу, готові чесно працювати для цього народу. Але для цього керівники області повинні поміняти свою позицію, деякі піти у відставку і дати можливість працювати іншим людям, які будуть думати не про офшорні зони, а про те, як зробити Харків щасливим і красивим містом.

- Ви нещодавно заявили, що будете балотуватися на виборах до Верховної Ради. Скажіть, ви вже визначилися щодо партії?

А.Білогрищенко:

- Я маю намір брати участь у парламентських виборах як самовисуванець. Якщо законодавчі норми до моменту виборів у Верховну Раду будуть дозволяти висувати свою кандидатуру самостійно, то я віддам перевагу такий спосіб висування партійному.

Як ви знаєте, на виборах харківського міського голови я теж хотів йти самовисуванцем, але закон цього не дозволив. Коли ж тебе висуває партійна організація, то це накладає певні зобов'язання, а я не хочу залежати від непродуманих партійних рішень і дій керівників партій, далеких від економіки і займаються популізмом.

Хочу сказати, що я позитивно оцінюю ініціативу президента заборонити членам партійних організацій займати посади в системі державної служби. Я не виключаю, що можу і сам опинитися на який-небудь посаді як держчиновник. Якщо це станеться, то я цілком буду належати лише одній партії - партії харків'ян.