Більшість очисних споруд Харківської області зруйновані, перебувають у незадовільному або аварійному стані. Про це 12 квітня під час засідання постійної комісії Харківської облради з питань екології та надзвичайних ситуацій повідомив перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Михайло Кушнерський.

За його даними, на території області налічується 166 комплексів очисних споруд, з яких ефективно працюють лише 26 споруд біологічної очистки, 5 - механічного очищення і 1 - фізико-хімічного очищення.

"Поверхневі водойми області знаходяться під інтенсивним антропогенним навантаженням. У ріки скидаються недостатньо очищені води, які містять мінеральні форми азоту, нафтопродукти і інші хімічні сполуки, що негативно впливають на гідрохімічний режим водних об'єктів. Окрім того, в області не проводиться регулярна інвентаризація очисних споруд", - зазначив М.Кушнерський.

За його словами, однією з причин незадовільного стану очисних споруд та каналізаційної мережі є те, що вони були побудовані в 1970-1980-х роках. "Сьогодні вони морально і фізично зношені і не відповідають сучасним вимогам, передаються на баланс сільських рад, які не мають коштів на ремонт цих споруд", - підкреслив М.Кушнерський.

За його даними, найбільші обсяги стічних вод в області відводяться комплексам біологічної очистки "Диканівський" і "Безлюдівський", а також комплексам КП "Харківкомуночиствод", ДП "ТЕЦ-2 "Есхар", виробничому управлінню водного господарства (ПУВХ) "Донець" КП "ВТП "Вода". "При цьому за результатами минулого року нормативне очищення стічних вод не забезпечували очисні споруди 74 підприємств області, які фактично скинули на поверхню водних об'єктів 7,144 млн. куб. м неочищених і 7,472 млн. куб. м недостатньо очищених стічних вод. Найбільші обсяги недостатньо очищених стічних вод викинуті ПУВХ "Дніпро "КП "ВТП "Вода", Первомайським комунальним виробничим управлінням водопровідно-каналізаційного господарства, КП "Чугуєввода", КП "Балаклійський водоканал", Красноградським КП "Водоканал", - зазначив М.Кушнерський.

Як повідомив перший заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергій Дорошенко, в бюджеті області на 2011 р. планується передбачити 4,8 млн.грн. на ремонт деяких каналізаційних мереж та очисних споруд області.

Серед запланованих заходів - завершення другого етапу ремонтних робіт каналізаційних мереж с. Губарівка Богодухівського району Харківської області, на що буде виділено 783 тис.грн., а також будівництво очисних споруд у Змієві, на що піде 308 тис. 935 грн. "Будівництво в Змієві ведеться ще з 2009 р. І якщо надійдуть необхідні гроші, цього року об'єкт буде введений в експлуатацію", - підкреслив С.Дорошенко.

Також планується виділити більше 1 млн.грн. на реконструкцію очисних споруд за технологією "Біоплато" і ремонт каналізації в Мерефі (Харківський р-н). Окрім того, 500 тис.грн. піде на придбання сміттєвоза та контейнери для збору твердих побутових відходів у Вовчанську.