Прокуратура Харківської області скасувала постанову прокуратури Київського району Харкова про відмову порушувати кримінальну справу на підставі заяв чорнобильців. Як розповів 12 березня "SQ" член правління Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Петро Прокопенко, йдеться про вимогу чорнобильців порушити справу проти тих працівників правоохоронних органів, які займалися незаконним кримінальним переслідуванням чорнобильців.

"Обласна прокуратура постановила, що рішення прокуратури нижчої інстанції про відмову в порушенні справи було передчасним і перевірку дій слідчих треба відновити", - зазначив П.Прокопенко. За його словами, відповідь з обласної прокуратури він отримав учора, але постанова датується 2 березня. П.Прокопенко зазначив, що сама перевірка має закінчитися з дня на день.

Довідка "SQ".16 грудня активіст-чорнобилець Володимир Проскурін був примусово доставлений до міліції. В цей же день був затриманий і П.Прокопенко. 17 грудня їх знову викликали на допит. Як повідомили в міліції, чорнобильців допитували як свідків у кримінальних справах про підробку документів (ст. 358 КК України). Справи були порушені за фактами передачі до Пенсійного фонду недостовірних відомостей для нарахування пенсій чорнобильцям.

Адвокат В.Проскуріна подав заяву до Київського районного суду Харкова про неправомірність порушення кримінальної справи за фактом подачі його підзахисним недостовірних документів для присвоєння статусу чорнобильця, адвокати двох інших чорнобильців також оскаржили в суді порушення кримінальних справ. 3 лютого Київський районний суд Харкова задовольнив скарги адвокатів чорнобильців Володимира Білоєнка і П.Прокопенка і закрив кримінальні справи, порушені за фактом підробки документів.

28 лютого харківські чорнобильці провели пікет перед будівлею обласної прокуратури. Вони вимагали від керівництва прокуратури розглянути всі їхні звернення за фактами невиконання судових рішень Управлінням Пенсійного фонду в Харківській області, а також розпочати розгляд за фактом незаконного порушення кримінальної справи проти харківських активістів-чорнобильців та їх незаконного приводу до слідчого