Новий Митний кодекс збільшує тиск на митних брокерів і підприємців. Про це 11 листопада під час Першого східноукраїнського юридичного форуму, який проходить у Харкові, заявила заступник директора юридичної фірми "Felix" Оксана Кобзар.

За її словами, в новому Митному кодексі багато недоліків. Зокрема, О.Кобзар зазначила, що новий кодекс призведе до монополізації імпорту в руках великих компаній і митних брокерів, а також до витіснення дрібних імпортерів митних перевезень. Також, за словами О.Кобзар, Митний кодекс дозволить українській митниці виділити своїх імпортерів і надати їм пільги при перевезеннях. Так, "своїм" брокерам буде простіше проводити оформлення, ніж іншим.

"Незважаючи на те що новий Митний кодекс скорочує час митного оформлення експортно-імпортної операції до 4 годин, насправді 4 години - це тільки заповнення митної декларації. А практика показує, що повне оформлення товарів може займати до п'яти тижнів. Адже в руках митниці залишаються такі інструменти затягування оформлення документів, як взяття проб і зразків товарів на експертизу. Крім того, розширюються контролюючі функції митниці - зокрема, пост-аудит. Тобто вже після декларації та перетину кордону митниця може провести додаткову перевірку", - підкреслила О.Кобзар.

Також заступник директора юридичної фірми зазначила, що новий Митний кодекс вводить таку функцію, як система аналізу ризику, яка дозволить проводити частину митних операцій через комп'ютер, без участі людського чинника. За словами О.Кобзар, у зв'язку з цим через закритість роботи митниці можуть мати місце зловживання і корупція у цій сфері.

Як розповіла О.Кобзар, до їх фірми звернулися чотири митні брокери і кілька підприємств, які скаржаться на проблеми при митному оформленні, говорять про тиск на них.

Також заступник директора юридичної фірми підкреслила, що у митниці залишається ключове повноваження - регулювання ціни на товар. Суть у тому, що ціна на певну категорію товарів вноситься до митної базу. Після чого, за словами О.Кобзар, підприємці скаржаться, що їх товар оцінюють за ціною, яка вказана в базі, а ця ціна не завжди справедлива.

Серед позитивних змін у новому Митному кодексі заступник директора юрфірми зазначила попереднє декларування товарів, можливість декларувати товар на будь-якій митниці та зняття з декларантів відповідальності за вибір коду товару.

Довідка "SQ". Як повідомив 10 листопада перший заступник начальника Харківської обласної митниці Олександр Мірза, нова редакція Митного кодексу, прийнята в листопаді, скорочує максимальний час оформлення однієї експортно-імпортної операції з 24 годин до 4.

За словами О.Мірзи, новий Митний кодекс розширює можливості електронного митного декларування, а кількість суб'єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється електронне декларування, зростає у 20 разів. Новий кодекс встановлює чіткий перелік документів для митного оформлення. Він дозволяє надання при митному оформленні разом із декларацією тільки рахунку-фактури або іншого документа, що вказує вартість товару. Згідно з новим кодексом, підприємці мають можливість самостійно фіксувати в електронній базі даних дату і час початку оформлення митної декларації. Крім того, новий Митний кодекс декриміналізуються товарну контрабанду: з набуттям чинності його положень контрабанда вважатиметься адміністративним правопорушенням.

Законопроект 8130-д "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" був зареєстрований у Верховній Раді в травні і прийнятий 3 листопада. У разі його підписання президентом новий Митний кодекс набуде чинності 1 січня 2012 р.