Харьковская библиотека им. Короленко нуждается в третьем книгохранилищеХарківська державна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка має потребу в третьому книгосховищі. Про це 11 жовтня заявила журналістам директор бібліотеки Валентина Ракитянська.

За її словами, у бібліотеці зберігається понад 7 млн. примірників книг, документів, газет. Окрім цього, щорічно прибуває ще близько 60 тис. книг і газет, виданих в Україні (це близько 50-55% усієї виданої в країні продукції). При цьому обидва сховища бібліотеки перебувають "у складному становищі". У старому сховищі, побудованому ще 1901 р., пішла тріщина через виритий на вул. Пушкінській котлован. "Ми боремося з проблемою цього нещасливого котловану вже кілька років. Коли починалася його будівництво, в землю забивали палі, тріщав увесь центр міста і тріщала наша будівля. Рушив грунт, і по стіні сховища пішла тріщина, відокремити частину старого сховища, яка була добудована 1914 р.", - розповіла В.Ракитянська. За її словами, біля будівлі бібліотеки і минулого року, і цього проривало труби, що теж позначається на стані сховищ. Друге сховище бібліотеки, яке було здано в експлуатацію 1980 р., також потребує ремонту через роботу харківського метро. Як підкреслила директор бібліотеки, ні держава, ні бізнесмен Олександр Дукер, чия фірма вирила котлован на вул. Пушкінській, не хочуть фінансувати ремонт сховищ.

"Нам потрібне нове сховище, оскільки видавництва працюють, книжки надходять, і все це треба зберігати. У всьому світі зараз будується безліч сучасних бібліотек. Як зразок - Національна бібліотека Білорусі, де сховища створені за останнім словом техніки, розкішні бібліотеки будуються в Китаї. Нам також треба йти в ногу з часом, забезпечити якісне зберігання книг і максимально швидке їх транспортування до читача", - заявила В.Ракитянська.

Довідка "SQ". Цього роук бібліотека ім. Короленка відзначає своє 125-річчя.

Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" на вул.Пушкінській 2008 р. Планувалося, що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися. 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. О.Дукер у свою чергу повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн. дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть- невідомо", - зазначив О.Дукер. 11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво в порядок. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі.

У квітні прокуратура Харкова порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень при ритті котловану (ч. 1 ст. 365 КК України) і направила позов до Господарського суду Харківської області про стягнення з фірми "Харків-Москва" 840 тис. грн. компенсації. Як заявляв у липні перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, котлован становить небезпеку для інженерних комунікацій, метрополітену, побудованих поряд будівель і споруд, порушує систему організації руху автомобільного транспорту. За його словами, крім технологічних складнощів, які створює котлован, він ще й псує вигляд центру міста.