О мероприятиях, посвященных 70-летию со дня начала Великой Отечественной войныУчасник - депутат Харківської облради, керівник Харківської облорганізації партії "Фронт змін" Олександр Давтян

О.Давтян:

- 22 червня виповнюється 70 років з дня найтрагічнішої події за останні кілька сот років для України і для тієї країни, яка в той час існувала, Радянського Союзу. Тому ми вважаємо, що, це дуже гарний привід для того, щоб висловити своє ставлення до цієї події і об'єднання країни. Можна наводити десятки, якщо не сотні прикладів, коли можновладці говорять, що треба об'єднувати країну, а насправді вони її роз'єднують. Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк виступив зі зверненням до голів церковних конфесій з пропозицією 22 червня відслужити загальний молебень за загиблими. Ми вважаємо, що це послужило б гарним приводом для об'єднання країни і закликаємо, щоб молебень пройшов без партійної символіки та гасел.

- А чи планується проводити молебень у Харкові?

- Хотілося б, щоб було звернення не до політичних сил, а до громадян України. До нащадків, ветеранів цієї війни, і ми хочемо 22 числа провести молебень на Меморіалі в Лісопарку, і вже звернулися до глав усіх конфесій - православних, католиків, греко-католиків, іудеїв, мусульман - я вважаю, що це святий обов'язок церковних отців, прийти і разом з усіма прочитати молебень. Як я розумію, церковнослужителі не можуть не відгукнутися, і ми з 100%-ою впевненістю говоримо, що молебень відбудеться. До того ж, 16 червня пройде сесія обласної ради, і я звернуся до депутатів з пропозицією підтримати цю ініціативу. Я вже чув, що деякі політичні сили теж про це говорять. Так от, це якраз той момент, коли не треба говорити про те, чия партія більше буде представлена, це абсолютно не має значення.

- Які-небудь конфесії вже відгукнулися?

- Ми написали листи в кінці минулого тижня, відповідей поки немає. Але це ж 22-го числа, а сьогодні 10-е. Я, напевно, віруючий дурень, але думаю, що не відмовить ніхто. Не може, щоб хтось відмовив. А робиться це для того, щоб ті люди, які прийдуть на цей молебень, відчували себе нормально, комфортно. Як щорічні служіння на польському меморіалі - спочатку читають молебень православні священики, потім католицькі. Цього року були, по-моєму, ще й мусульмани. Бог єдиний - його тільки люди ділять.

- Окрім молебню, будуть ще які-небудь заходи?

- Я не знаю, які ще мають бути заходи. Може, ви підкажете? У жалобний день. Моя думка: ветеранів потрібно вшановувати не 22 червня і 9 травня, а треба вшановувати тоді, коли потрібно їм, а не нам. На моїх підприємствах минулого року помер останній ветеран - дуже заслужений чоловік. Ось він збирав ветеранів. І ми завжди знаходили привід, щоб виявити увагу, подякувати людям, що вони відстояли і виграли цю важку війну.

- Після скандалу, який стався у Львові 9 травня, губернатор заявив, що 22 поїде з делегацією до Львова. Вам відомо, чи відбудеться ця поїздка чи ні?

- Багато хто критикує це рішення, але я не маю права радити, оскільки не є радником губернатора. Він же сказав це з добрими почуттями, що поїде без символіки, без нічого і привітає ветеранів. Але якщо б я був на його місці, то поїхав би з георгіївською стрічкою або не поїхав би взагалі. А їхати туди, щоб грати за їхніми правилами - я б не поїхав. Але це його справа. Мені здається, що це викличе якийсь скандал, хоча насправді їхати треба. У мене є друзі у Львові, завдяки "Фронту змін" у мене з'явилися друзі в усіх регіонах України. На заході країни не було друзів, а зараз є. Я дитина післявоєнна і виховувався на ідеалах Великої Вітчизняної війни, а коли розмовляєш з хлопцями зі Львова, вони кажуть: "Саша, послухай, у нас немає жодної сім'ї, де не був би хтось розстріляний або репресований НКВС". Я кажу: "Ну добре, а причому тут російський народ? Чому ви тоді грузин не ненавидите? Це ж робили два грузини. Вулицю ім'ям Бендери назвали". А вони відповідають: "У вас є вулиці імені Орджонікідзе та Косіора - тих людей, які винищували український народ". Тобто, народ України. Адже що таке український народ? Це саме українці? Особисто у мене немає ні краплі української крові, на жаль, може бути, не знаю. І немає чистих українців - звідти татари, звідси половці, шведи, турки ходили через нашу країну століттями. І ті, хто хизується чистотою крові, нагадують мені 1933 р., відому країну: чистота нації і т.д. Тому нехай львів'яни приїжджають сюди, адже є полеміка.

- Журнал "Фокус" опублікував рейтинг українських міст, у якому Харків опустився з 1-го на 5-е місце порівняно з минулим роком. У чому ви бачите погіршення у місті, по яких пунктах місто за цей рік втратив?

- Я не читав цей рейтинг, до того ж це думка абсолютно суб'єктивна. Журнал "Фокус" пише про те, що у когось 1 мільярд, а я зустрічаю цю людину, і він мені жартома говорить: "Уявляєш, свиснули 3 мільярди". Журнал вважає, що Харків опустився. Я не роблю таких аналогій, як звичайний харків'янин я їжджу цими дорогами, живу в цьому місті і не можу сказати, що щось покращилося або погіршилося за останні рік чи два. Є, напевно, міста, які краще Харкова, особливо маленькі. Можна говорити про те, що за останній рік життя в країні погіршилося. Насправді люди стали жити бідніше. "Покращення життя" настало для конкретних людей, а для народу - ні. Що останнім часом відбувається? Виявилося, що наші загравання з Росією не взаємні. Покоробило висловлювання Путіна про те, що війну можна було виграти і без України. Адже майже вся війна велася на Україні і в Білорусі. Більшість загиблих у СРСР, а також знищених сіл у роки війни - в Україні та Білорусі. Що стосується економіки. Ми надали оренду для російського флоту на 25 років, а дешевого газу не отримали. Коли коштував 250 дол. ми кректали, а що буде, коли він буде коштувати 500 дол.? Я вважаю, що уряд повинен піти у відставку, він не може працювати, він не компетентний. Тому говорити, що це місто хороше, а це погане не можна. Я всю Україну вже цього року об'їздив, і можу сказати, що скрізь погано

- У вас є автодром біля парку Горького. Чи плануєте ви його якось упорядковувати у зв'язку з реконструкцією парку?

- Ми говорили з міським головою і з тим колективом, який робить проект, і готові для того, щоб у парку Горького зробити те, що намітила міська влада, на цьому автодромі зробити паркінг для автомобілів. Якщо все буде зроблено, як задумано, то автомобілі людей, які будуть туди приїжджати, ставити ніде. Ми порахували, що машин на 80 зробити можна. Автодром ми перенесемо на Салтівку в парк Перемоги. Цей захід дорогий, але для улюбленого міста нічого не шкода. Сезон ми ще відпрацюємо, тому що шкода гроші втрачати, і якщо я сьогодні зроблю там парковку, то вона ще нікому не потрібна. Парковку можна і взимку зробити. Парк для мене взагалі болюча тема - я фактично в ньому виріс. Я бачу, що там ведуться глобальні роботи, хотілося б, щоб він був хороший. Шкода, якщо парк реконструюють, а люди не зможуть туди ходити, все ж залежить від добробуту громадян.

- Сьогодні пройшла інформація, що Міносвіти хоче закрити в Харківській області близько 40 шкіл. Ваше ставлення до цього рішення?

- Я очолюю комісію з прав людини, свободи слова і засобів масової інформації. До мене звертаються багато людей з проханням перешкодити закриттю шкіл, мовляв, це порушує права людини. Я всі звернення та заяви розглядаю і розбираюся, що ж відбувається насправді. Декількома школами в області я особисто займався. У школі було, наприклад, 100 осіб, 10 класів. Пройшло 10 років і залишилося 30 школярів. Для закриття шкіл є всі підстави - вони стають малочисельними. Але ми ж не можемо дітей кинути, тому треба надати шкільні автобуси, щоб возити їх до сусідніх шкіл. Стало менше школярів - це факт, тому погано, що школи закривають, а й населення зменшується.

- Ви чули заяви громадських організацій про те, що в парку Горького незаконно вирубують дерева?

- Я бачив, що на вулиці Сумкій у парку вирубували тополі з гнилою серцевиною. Взагалі, як каже мій брат, який до недавнього часу був директором парку Горького, в парку всі дерева поранені. Там йшли бої, і ось коли (я бачив це на власні очі) там рубали дерева, пила натикалася на осколки і кулі всередині дерева. Те, що пиляють - це не страшно, головне, щоб посадили, відновили. Там дуже багато гнилих і сухих дерев. Є ж люди, які створювали проект, у парку всі дерева пораховані, і на вирубку кожного дерева потрібен дозвіл виконкому. І пишаюся тим, що будучи членом виконкому, одним з перших увів поняття, що за кожне спиляне дерево потрібно посадити 10 дерев не молодше 8 років з грудкою землі. Парк реконструюють, і в результаті там повинні бути дерева, атракціони, ресторани і туалети. Без дерев уже буде не парк, а майданчик атракціонів. З іншого боку, я виступаю за те, щоб у місті повністю вирубали тополі. Лікарі вважають, що ці дерева ніякої користі не приносять, тільки алергіки страждають у літній час.