"Абітурієнтам не слід турбуватися про те, що тести з англійської мови в 2010 р. здалися їм занадто складними", - заявила 11 червня у прес-центрі "STATUS QUO" завідувач кафедри англійської мови Харківського національного університету ім.Каразіна Алла Мартинюк.

За її словами, небезпеки отримати несправедливу оцінку немає, оскільки для всіх абітурієнтів завдання були однаковою складності. Результати будуть виставлятися не в "сирих" балах, а в залежності від загального рівня здачі іспиту. Крім цього, якщо абітурієнти наберуть з основних предметів більше 170 балів, то вони все одно зможуть вступити до ВНЗ, навіть якщо з англійської буде результат нижче 124 балів.

За словами А. Мартинюк, завдання в тестах розділені на легкі, оптимальні і складні. У випадку з тестом з англійської мови можна сказати, що 35 завдань у ньому віднесені до категорії "складні", і лише 15 - до категорії "легкі", значить, є підстави стверджувати, що тест був складним. "Але в загальному визначити складний тест чи ні, можна тільки суб'єктивно", - відзначила А. Мартинюк.

За її словами, тест був орієнтований на тих, хто обрав англійську мову своєю спеціалізацією, а багато немовних ВНЗ включили його до списку таких, що враховуються при вступі. У майбутньому потрібно буде робити два тести - для тих, хто збирається вступати на факультети іноземних мов, і для інших.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне тестування з англійської мови відбулося в Україні 9 червня. 10 червня в дечких містах України ідбулися акції протесту учасників тестування, які висловлювали своє невдоволення складністю завдань тесту.