На українсько-польському меморіалі пам'яті жертв тоталітарного режиму в Лісопарку вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії ї річниці авіакатастрофи під Смоленськом. Як повідомив офіційний сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), 11 квітня на меморіалі взяли участь у богослужінні та поклали квіти генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв і перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

Довідка "SQ". Літак президента Польщі Л.Качиньського "Ту-154" 10 квітня 2010 р. зазнав аварії на околиці Печорська Смоленської області (Росія) при заході на посадку в аеропорту "Північний" в умовах сильного туману. У результаті катастрофи загинули 96 осіб - 88 пасажирів і 8 членів екіпажу. Вони прямували до Катині, щоб взяти участь у траурних заходах на місці масового поховання жертв політичних репресій.

Катинський розстріл - масові страти польських громадян (в основному, полонених офіцерів польської армії), здійснені навесні 1940 р. співробітниками НКВС СРСР. Згідно оприлюднених архівних документів, усього було розстріляно 21 тис. 857 польських ув'язнених.