Близько 4,5 тис. осіб взяли участь у пробному тестуванні, яке проходило в Харківській області з 2 до 9 квітня. Про це 11 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

За його словами, вартість тестування з одного предмету склала 84 грн. Тестування проводилося з 11 предметів, які винесені на зовнішнє незалежне оцінювання знань цього року. З 4,5 тис. осіб, які пройшли пробне тестування, майже половину становили випускники цього року. Тестування проводилося в 11 пунктах на базі вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації в Ізюмі, Куп'янську, Краснограді, Лозовій та Харкові. Проводити пробне тестування допомагали близько 700 педпрацівників Харківської області.

"Пробне тестування проводиться вже третій рік поспіль. Досвід показав, що така форма роботи з майбутніми абітурієнтами - учасниками тестування - є ефективною в частині їх підготовки до основного тестування. Ефективність полягає у тому, що на пробному тестуванні ми створюємо такі ж умови, як на основному тестуванні. Знання процедури та її випробування на собі з усіма протокольними моментами, тимчасовими відрізками, які відведені на різні етапи тестування, знімає з абітурієнта значну частину психологічної адаптації до процедури тестування", - відзначив О.Сидоренко.

За його словами, цього року особливістю пробного тестування була велика кількість охочих взяти в ньому участь. Якщо в попередні роки в пробному тестуванні брали участь від 15 до 30% зареєстрованих на основні тести, то цього року - майже половина.

Як повідомив О.Сидоренко, оцінки на пробному тестуванні не виставлялися, але учасникам роздали ключ з правильними відповідями, аби вони могли самостійно перевірити написане, виявити недоліки і провести аналіз.

За його словами, на пробне тестування не з'явилися від 4 до 9% (залежно від предмету) тих, хто подавали заявки. Якщо протягом трьох днів вони не заберуть завдання пробного тестування, то центр розішле їх разом з правильними відповідями поштою за адресою проживання.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання у 2011 р. пройде в Україні з 2 до 24 червня. Абітурієнти матимуть можливість здати тести з 12 предметів (з української мови та літератури, математики, історії України, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської та російської мов). Реєстрація охочих пройти тестування проходила з 1 січня до 28 лютого.

Тести з української мови та літератури пройдуть 2 і 3 червня, з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська) - 6 червня, з математики - 8 червня, з російської мови - 10 червня, з біології - 14 червня, з історії України - 16 червня, з фізики - 20 червня, з географії - 22 червня, з хімії - 24 червня. Кожен абітурієнт зможе записатися на 5 тестувань. До 5 липня учасники оцінювання отримають результати тестів.

У 2011 р. буде збільшено час на виконання тестів з історії України та географії (до 150 хв.) та зменшено кількість завдань з 51 до 46 у тестах з іноземних мов.