Православна церква ставиться негативно до того, що в День св. Валентина люди ведуть себе аморально. Про це 11 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" розповів керівник місіонерського відділу Харківської єпархії Української православної церкви (Московський патріархат) протоієрей Олег Боровольов. За його словами, ведуться суперечки, чи є Валентин, шанований у православ'ї, тим священиком, який загинув у третьому столітті. Більшість дослідників схиляється до того, що це саме той святий, який постраждав за Христа. "Поділ церков на Західну і Східну відбувся в 11 ст., тому святі, які прославлені до розділення церков, у нас спільні, і священномученик Валентин є православним святим", - повідомив протоієрей Олег. За його словами, церква дуже негативно ставиться до того, що супроводжує пам'ять цього святого на практиці: "На жаль, люди, які святкують День святого Валентина, не приходять у цей день до храму помолитися, а наповнюють це свято якимось власним змістом. Коли високі почуття любові перетворюються на деяку розгнузданість і все це прикривається ім'ям святого, нас це турбує". "Ми боремося не проти свята, а проти негативної поведінки людей", - заявив протоієрей.

Він також повідомив, що церква не ставиться негативно до молодих людей, які люблять один одного: "Це цілком природно, так і має бути. Але ніколи не потрібно оскверняти своїх почуттів один до одного аморальним поведінкою, обманом. Усе має бути чесно. Тому коли молоді віруючі люди просять допомоги у Бога і святих, ми тільки радіємо". "Тому, хто вважає, що він любить і любимий, хочу побажати не тільки в цей день, а завжди залишатися таким і пам'ятати, що ці почуття нам даються від Бога і їх потрібно берегти", - додав протоієрей.

Довідка "SQ". День святого Валентина, або День закоханих, відзначається в багатьох країнах. Згідно зоднією з легенд, Св.Валентин - християнський єпископ, який жив у III ст. в Італійському місті Терні. Цей єпископ протегував закоханим, вінчав римських легіонерів, яким імператор Юлій Клавдій II не дозволяв одружуватися. За це імператор посадив його у в'язницю, і єпископ був страчений. Згодом Валентин був канонізований католицькою церквою. У 496 р. римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.