Виставка "Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944" відкрилася 10 листопада в галереї "АВЕК". Виставка приурочена до 70-річчя річниці трагедії Бабиного Яру. В експозиції - відеоінтерв'ю, документи часів війни, фотографії знайдених масових поховань, зброя, якою розстрілювали єврейське населення України.

В основі проекту - праця католицького священика з Франції отця Патріка Дебуа, який багато років займається архівними та археологічними дослідженнями, а також відеодокументування свідчень очевидців масових розстрілів в Україні.

За словами народного депутата України Олександра Фельдмана, мета проекту - насамперед розповісти про справжні факти і масштаби трагедії молодим людям і дітям. "Люди старшого покоління само собою приходять - вони багато знають, читали про ті події, - але молодь не знає практично нічого. Їм не встигають нічого розповісти, оскільки наша молода бурхливо розвивається країна періодично змінює історію і іноді взагалі забуває про пласти подій тієї епохи. Тому ми хочемо, щоб насамперед цю виставку подивилися школярі і студенти, і зробимо для цього все можливе. Думаю, що міська та обласна адміністрації нас підтримають", - підкреслив О.Фельдман.

Як розповів на відкритті виставки один з учасників проекту, директор Українського центру вивчення історії голокосту Анатолій Подольський, виставка працюватиме до 17 грудня, і кожен день три молодих фахівця - студенти чи аспіранти Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна - проводитимуть оглядову екскурсію для всіх охочих.

На відкритті виставки були також присутні заступник голови Харківської облради Людмила Давидова, головний рабин Харкова та області Мойша Москович і представники посольства Ізраїлю в Україні.

Довідка "SQ". Виставку представляють Фонд Віктора Пінчука у партнерстві з Фондом О.Фельдмана, Меморіалом Шоа (Memorial de la Shoah), організацією "Яхад-Ін Унум", а також посольствами Ізраїлю, Франції, Німеччини та США в Україні.

Раніше виставка демонструвалася в Парижі (Франція), Нью-Йорку (США) та Києві.