В 2011 г. будет очень мало первокурсников – ректор Харьковского педуниверситета И. Прокопенко"Першокурсників у ВНЗ країни в 2011 р. буде дуже мало. Їх кількість буде найменшою за останні 20 років", - заявив "SQ" ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г.Сковороди Іван Прокопенко. За його словами, в школах Харківської області в 2011 р. буде всього близько 8 тис. випускників, що в два рази менше, ніж у 2010 р. "У наступні роки буде трохи більше випускників шкіл", - зазначив ректор.

За його словами, буде складна ситуація з прийомом до ВНЗ, оскільки оптимальний (а швидше за мінімальний) обсяг прийому до ВНЗ Харківської області складає 25 тис. осіб "Але не всі ж випускники шкіл вступають тільки до вишів Харківської області. Частина їде до інших регіонів, а частина - за кордон, і складно розрахувати перспективи приймальної кампанії. Цей нелегкий час краще за всіх переживуть університети, які своєчасно диверсифікували прийом студентів по різних регіонах. До них приїжджають студенти з інших регіонів країни, а в інших регіонах не така критична демографічна ситуація, як у нас на Слобожанщині", - зазначив І.Прокопенко.

Довідка "SQ". У Харківській області функціонує 91 вищий навчальний заклад І-ІV рівнів акредитації, з них 31 ВНЗ ІІІ - ІV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 45 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 15 вишів приватної форми власності. У ВНЗ навчається близько 260 тис.осіб, у тому числі близько 150 тис. осіб навчаються на денній формі навчання, в їх числі 70 тис. - іногородніх студентів. На 10 тис. мешканців області припадає 1 тис. 19 студентів, що є найвищим показником серед регіонів країни. У ВНЗ області навчається близько 10 тис. іноземних громадян з 93 країн. На базі ВНЗ функціонують 12 ліцеїв, гімназій та колегіумів. У вишах працюють близько 19 тис. науково-педагогічних і педагогічних працівників, серед них 1,2 тис. докторів наук, 1,3 тис. професорів, 5,5 тис. доцентів, 7,7 тис. кандидатів наук.