"Кількість батьків, які віддають дітей до україномовних класів, щорічно зростає", - заявила 10 червня журналістам директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. За її словами, ще три роки тому в російськомовні класи записувалося в два рази більше дітей, ніж у україномовні. "Сьогодні статистика змінилася. І тільки через бажання батьків", - підкреслила О. Деменко. За її інформацією, зараз у м. Харкові функціонує 89 шкіл (49,4%) з українською мовою навчання, 52 школи (28,9%) - з російською мовою навчання та 39 шкіл (21,7%) - з двомовним навчанням.

Як відзначила О. Деменко, у Харкові завжди була зважена толерантна позиція стосовно до російської та української мови як мови навчання. "За час моєї роботи в системі освіти серед батьків, вчителів шкіл або дітей жодного разу не виникало скандалів з приводу мови навчання. Тільки один раз ми судилися з депутатом районної ради Володимиром Сорокіним і тільки тому, що він прийшов в українську спеціалізовану школу і вимагав негайно відкрити там російський клас. Адже є статут школи, нормативно-правова документація, яку доведеться міняти при відкритті іншого класу", - підкреслила директор Департаменту освіти.

"Ми готові відкривати будь-яку школу - все залежить від побажань батьків. Зараз у нас у школах реалізуються прийняті міськрадою Програма розвитку і функціонування російської мови і культури в м. Харкові на 2008-2012 рр. та Програма розвитку і функціонування української мови в м. Харкові на 2008-2012 рр.", - додала О. Деменко.

Довідка "SQ". У Харкові функціонує 403 комунальних навчальних заклади: 180 загальноосвітніх шкіл, 193 дитячих садки, 5 вечірніх шкіл, школа-інтернат № 14, 5 міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, міський дитячий будинок "Родина", 28 позашкільних навчальних закладів.