12-летняя система обучения в школах будет отменена - директор Харьковского  гордепартамента образования

"Думаю, що використання 12-річної системи шкільного навчання буде припинено, і в майбутньому нас чекає 11-річна система освіти", - зазначила 10 червня журналістам директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. За її словами, введення 12-річного шкільної освіти загрожує збільшенням числа шкіл, що працюють у дві зміни. "За останні чотири роки кількість таких навчальних закладів у Харкові вдалося значно скоротити - з майже 40 у 2006 р. до 11 на сьогодні.

Крім того, за словами О. Деменко, 12-річна система шкільної освіти викликає проблеми з недостатнім забезпеченням комп'ютерною технікою, підручниками та обладнанням учнів. "Будуть потрібні гроші на розробку та друк підручників. У сільських школах з цим буде повна катастрофа. Крім того, учителів у селах і так дуже мало, і дітей 12-х класів просто нікому буде навчати", - підкреслила директор департаменту. Також, за словами О. Деменко, виникають проблеми з профільною освітою. "Щоб дитину навчити в профільному класі, потрібні відповідні фізичні прилади, хімікати, мікроскопи, препарати, методичне обладнання, яке школи не отримували вже близько 20-ти років", - зазначила вона.

Як повідомила О. Деменко, питання 12-річної системи освіти обговорювалося і знайшло підтримку на нещодавній нараді в Києві, на якйі були присутні вчителі та керівники шкіл, ректори ВНЗ, керівники управлінь освіти, наукові працівники, представники профільного міністерства та Академії педагогічних наук. Тоді, за словами О. Деменко, 8 осіб підтримали 12-річну систему освіти, 8 людей не висловилися ні "за", ні "проти" і 14 осіб чітко, логічно виклали свою думку тому, що треба призупинити запровадження 12-річної системи навчання , поки це можливо.

"Зараз ми ще можемо переформатувати навчальні програми, викинути якесь перевантаження і викласти дітям за останні два роки старшої школи той матеріал, який планувалося дати за три. Адже коли було оголошено перехід до 12-річною системою, ніхто не запитував у батьків і вчителів , як вони ставляться до такого рішення - воно просто було запущено зверху. Але зараз, ближче до фінішу, ми починаємо серйозно замислюватися. Адже, зокрема, доведеться вносити зміни в багато законодавчих актів. Закінчувати 12-річну школу будуть хлопці, яким по 18 -19 років. У цьому віці вони вже мають право обирати і бути обраними, можуть створювати сім'ю, призиваються в армію. Ці питання дуже хвилюють їх батьків", - відзначила О. Деменко.

"Остаточного рішення з цього питання ще немає. Але я думаю, що навчання за 12-річною програмою буде припинено, і в майбутньому нас чекає 11-річна система", - додала вона.

 

Довідка "SQ". 12-річна система шкільного навчання була введена в Україні з 1 вересня 2002 р. Міністром освіти тоді був Василь Кремень.