Инцидент на пруду в Чугуеве: случайность или провокация?Учасники: член виконкому Чугуївської міськради Олександр Семенюта, голова вуличного комітету с.Клугіне-Башкирівка Галина Авдєєнко.

О.Семенюта:

- Доброго дня, шановні журналісти і телеглядачі. Дати цю прес-конференцію мене спонукали не тільки особисті мотиви, спроба відмити своє ім'я, репутацію, але і ще одна причина, на мій погляд, більш важлива: я хочу допомогти громадськості позбутися хибної думки, до якої її вперто штовхають. З моменту інциденту на моєму ставку минуло більше двох тижнів. З цього моменту бачення ситуації кардинально змінилося. Якщо я раніше думав, що це банальна сусідська сутичка, сварка, то тепер, за моїми спостереженнями і за спостереженнями інших людей, я дійшов висновку, що це була політична провокація.

Я прийшов вибачитися перед людьми, мешканцями Башкирівки, Чугуєва, Харківської області, України за те, що дозволив втягнути себе в цю провокацію, дозволив обдурити їх, за те, що не зміг передбачати події і потрапив у цю виставу. По-перше, хочу звернутися до тих, хто дивиться зараз нас у прямому ефірі: шановні земляки, вас свідомо обманюють, вибачте мене за те, що я дозволив вас обдурити. Вірю, що у всіх вас вистачить здорового глузду, щоб відрізнити брехню від правди. По-друге, негативний досвід - це теж досвід. На жаль, не вдалося уникнути неприємного інциденту, але сподіваюся, що мій досвід допоможе іншим уникнути провокацій. Група ризику потенційних жертв широка. По-третє, не треба бути професійним політологом, щоб зрозуміти: в Україні готується переворот, соціальний вибух. Зараз ми спостерігаємо його активну підготовку: в України сьогодні висока соціальна напруженість. Зараз вона свідомо загострюється. Це робилось і раніше, тільки раніше це було на грунті суперечок про демократичні свободи, тепер це роздувається на грунті соціальної нерівності. Це спроба втягнути в конфлікт великі маси людей. Сьогодні людей свідомо готують до цього конфлікту, відбувається масована інформаційна обробка свідомості. Простіше кажучи, народ закликають до вил і сокир.

Історія, до якої я виявився втягнутим, є красномовним тому прикладом. Такий висновок я зробив з публікацій на дану тему. Банальну сусідську сутичку на побутовому грунті представляють як прояв класової боротьби. Цього неможливо було б зробити, не застосовуючи брехні. Велика частина того, що було написано в пресі і показане по телевізору про інцидент 23 квітня на ставку, є брехнею. Я готовий це довести і спростувати брехню. Це не тільки моє бажання, мешканці Чугуєва теж обурюються тим, як у деяких ЗМІ спотворюється інформація про те, що відбувається в нашому місті. Багато хто приходить до мене, просить розповісти правду, кажуть: "Олександр Андрійович, дивишся телевізор - і враження як від американського фільму про Радянський Союз як імперії зла". Хочу розповісти правду, і щоб не бути суб'єктивним, запросив сюди Галину Олексіївну Авдєєнко - голову вуличного комітету с.Клугине-Башкирівка.

Г.Авдєєнко:

- Вже протягом багатьох років я обіймаю цю посаду. Сьогоднішня роль для мене дуже важка, зараз розповім чому. Справа в тому, що Віталій Денисов є моїм сусідом. Олександр Семенюта - теж мешканець нашого села. І ось уявіть, між яких двох вогнів я сьогодні стою, але я завжди виступаю за справедливість. Раніше я вела дуже велику громадську роботу. Мене вразила інформація, яку ми отримували з телебачення, газет, журналів. З Олександра Семенюта зробили просто бандита. Я буду зараз говорити про докази, які доводять, що це не так. Він мешкає в нашому селі близько 8 років, за цей час він настільки багато корисного в фінансових і моральних питаннях зробив для мешканців села, що виставляти його бандитом несправедливо. Я розумію, що коли ЗМІ стали вести пропаганду про його бандитизм, це виходило від однієї особи. Семенюта Сашко прожив у Башкирівці, а це адміністративна одиниця м. Чугуєва, 8 років, і не є тут єдиним підприємцем. У нашому селі кілька великих підприємців.

У нас існує така проблема - кладовище. Воно не стоїть на балансі міськради. Але кладовище дуже зручне для мешканців Чугуєва, району і навіть для Харкова, тому що воно безкоштовне і стоїть у красивому місці. Але воно дуже близько розташоване до села. Клугине-Башкирівка - це піщана місцевість, тому сьогодні стоїть питання, щоб на ньому не було поховань. Але оскільки воно не стоїть на балансі міськради, то на нього ніхто не звертає уваги. Я часто підіймала це питання. Поховання дійшли до городів села. А ви знаєте, що таке піщаний грунт? Він має властивість дуже швидко рухатися. У селі немає центрального водогону, усі користуються колонками місцевого значення. Тобто проблема в тому, що вода дуже близько і вся трупна отрута потрапляє до нас у воду. Виходять, що мешканці крайніх вулиць цього села п'ють воду вже з трупною отрутою. Городи теж заражені трупною отрутою. Уявіть, якою це для нас є проблемою. І єдина людина, це Семенюта, який такий "бандит", організував збори, і люди обрали свого доглядача. І Семенюта фінансував роботу цього доглядача. Він не живе на крайніх вулицях, але беззаперечний той факт, що він дбає про тих, хто живе у цьому селі.

Ще один приклад. День Перемоги. Хто фінансує це свято? А. Семенюта є головним спонсором цього свята, до нього звертаються всі. Він ніколи людям не відмовляє.

Ще одне хочу підкреслити: у ЗМІ Лизогубов, ветеран Великої Вітчизняної війни, якому 84 роки, відгукнувся про Семенюту як про бандита. Але він забув, що цей "бандит" провів йому телефон за свій рахунок, коли село було ще не телефонізоване. Це що, подяка? У нас є сім'я, яка виховує підкинуту дівчинку. Їй уже 13 років. Дитина дуже хвороблива. І О.Семенюта фінансує її лікування. Це можуть підтвердити батьки цієї дівчинки. А скільки він надавав фінансову підтримку Чугуєву! У нас є спуск на вул.Каляєва, на якому Олександр на власні кошти поклав асфальт, незважаючи на свої фінансові труднощі. Ну не може ця людина бути бандитом, роблячи такі фінансові вкладення на благо міста і села.

А тепер що стосується інформації, поширеної у ЗМІ. ЗМІ говорили, що коли рилися ставки, на одному з яких і стався інцидент, були захоплені людські городи. Та не було там городів. Я живу там. Там ці городи і сьогодні порожні. Там міський смітник існував більше 67 років. І знову згадаю прізвище Лизогубова. Вони живуть недалеко від цього звалища. Вони завжди скаржилися, що від цього звалища йде сморід. Коли Семенюті виділяли цю землю, її пропонували багатьом, навіть мені. Але я від неї відмовилася. Тому що вивезти цю звалище дуже проблематично і дорого. А Олександр це зробив, вклавши великі кошти. Я розповіла дуже мало про цю людину.

Але тепер хочу звернутися до Денисова Віталія, якщо він мене чує. Він ніколи не захоплювався риболовлею, я як його сусідка це знаю. Тоді чому він у цей день виявився на рибалці? Як ви думаєте, Олександр підійшов і став стріляти в нього? Ні, він же напевно підійшов з якимись благими намірами. І те, що Денисов заявляє, що він не знав, що ставок - це приватна власність, це смішно і неправда. Про це всі знають. Напевно ж, коли Олександр до нього підійшов, Віталій став йому грубити. Він його спеціально вивів із себе. Як же треба знати людину, щоб це зробити?! Значить, він готувався до цього. Коли Денисов прийшов з рибалки, то він заявив, що Семенюта його зіштовхнув з яру. Але він не сказав, з якого яру. У нас біля річки є яр, де рибалки ловлять рибу. Тобто, Віталій спочатку сусідів підготував до того, що Семенюта лиходій, підійшов його і зіштовхнув, при цьому він не сказав, що рибалив на озері, що належить Семенюті. Привселюдно Денисов заявив: "Я йому цього не пробачу". Завтра про це будуть говорити усі ЗМІ. Вибачте, а водій, звідки в простого водія така впевненість була? Про що це говорить? Про те, що це все готувалося, і комусь було потрібне.

О.Семенюта:

- Дякую, Галина Олексіївна. Хочу зазначити, що думка про провокації першою з'явилася навіть не в мене. І співробітники, і мешканці Чугуєва і Башкирівки в один голос мені казали - "це провокація, цього не може бути, ми тебе знаємо, ти так не міг робити". Я підприємець, маю співробітників на підприємстві, і не знайшлося жодної людини, яку б я образив або принизив, тим більше, яку б я побив або стріляв у неї з автомата. Народ важко обдурити, він відчуває мотиви серця. І співробітники, і мешканці села пропонували свою допомогу, пропонували взяти участь у прес-конференції. Але я відмовився. Кажуть, "народ скаже - як зав'яже". Я переконався в справедливості цього прислів'я, коли поглянув на ситуацію комплексно. Хочу поділитися з вами баченням цієї ситуації.

У будь-якої провокації є замовники і виконавці. Але спочатку про виконавців. Напевно багатьом з вас відомий "помаранчевий" політик місцевого масштабу Анатолій Павлович Кваша. Це колишній мер Чугуєва, колишній чиновник облдержадміністрації, а зараз - депутат Чугуївської міської ради. Саме Кваша почав інформаційну кампанію проти мене. Він цього не приховує і з задоволенням підкреслює це в пресі, не забуваючи обливати мене брудом. Та оперативність, з якою він зреагував на ситуацію, не залишає у мене сумнівів у тому, що про неї він знав заздалегідь.

Тепер про мотиви, які спо6укають цю людину. Я є членом партії "Батьківщина", у міськраді минулого скликання очолював фракцію цієї політичної сили. Всім напевно пам'ятають конфлікт в обласній та місцевих організаціях БЮТ перед виборами 2010 року. Тоді обласне керівництво "Нашої України", нашвидку перефарбовуючись в кольори БЮТ, спробувало натиснути на партійну організацію в Чугуєві, щоб поставити в ній на керівні посади представників "Нашої України".

Членом "Нашої України" був і Анатолій Павлович Кваша. Він мав намір балотуватися на пост міського голови Чугуєва. Він мав досить великі, але недостатні шанси на перемогу. Управління сильної Чугуївської організації "Батьківщини" дозволило б йому ці шанси отримати. Кандидатом на посаду голови організації призначили особистість украй непопулярну. Це близька соратниця Кваші, його протеже - Вікторія Токар. Вона не користується авторитетом у місті, скоріше навпаки. Напередодні вона була зі скандалом звільнена з посади директора районного терцентру з обслуговування самотніх літніх громадян. Звільнено за численні фінансові порушення. Інакше кажучи, її викрили в крадіжці у людей похилого віку. Дізнавшись про таку кандидатуру, рядові партійці і партактив були незадоволені. Знаючи свої права, декларовані статутом "Батьківщини", вони запропонували очолити організацію мені. В останні роки я не один раз у ЗМІ викривав облудність, злодійкуватість, інтриганство, лукавство Кваші і Токар. Можливо, я і не погодився б очолити організацію, але дізнавшись, кого хочуть поставити керівником, погодився. Погодився з метою не допустити до влади в Чугуєві Анатолія Квашу. Вважав і вважаю, що цій людині не місце в кріслі мера. Більшість підприємців Чугуєва зі мною погодяться. Правда, перед тим як дати згоду партійцям, я з'їздив до Харкова і спробував переконати нове обласне партійне керівництво - "кого завгодно, тільки не Токар". Але побачивши непохитність, зрозумів, що говорити про щось марно. За пару днів була проведена планова звітно-виборна партконференція. За кандидатуру Токар проголосував 1 делегат з 44 присутніх, за мою кандидатуру - 42 делегати.

Після цього почалася кампанія з моєї дискредитації. Її автори мабуть не читали статут "Батьківщини". Сьогодні в пресі гуляють коментарі якоїсь Вікторії Одроуш, нібито голови чугуївській організації "Батьківщини". Так от, Вікторія Одроуш - це і є Вікторія Токар, яка через погану славу була змушена змінити прізвище. У своїх коментарях вона говорить, що нібито я був виключений з партії, нібито за те, що привласнив майно і документи. Чи можна говорити про присвоєння комп'ютера в той час як я витрачаю на ремонт доріг у Чугуєві більше ста тисяч гривень? Це просто смішно. А ось печатка та реєстраційні документи чугуївській "Батьківщини" абсолютно законно досі знаходяться у мене. Як є у мене і підтримка абсолютної більшості членів організації. На зборах партактиву, після того як усі наші спроби налагодити поважний діалог з обласним, а також київським керівництвом "Батьківщини" не увінчалися успіхом, було прийняте рішення не віддавати плоди своєї праці на партійній ниві окупантам з "Нашої Україною". Саме тому сьогодні я є кісткою в горлі для "помаранчевих" у Чугуєві. Я для них як брила, яку не виходить ні перестрибнути, ні обійти, тому вирішили взяти хитрістю й обманом, направити на мене потік брехні, зіштовхнути в утворену яму і закопати.

Не виключаю і того, що чиїсь політичні інтереси дуже вигідно збігаються з чиїмись бізнес-інтересами. Про це мені теж неодноразово говорили люди. Політика у нас у країні служить інтересам бізнесу, ви це знаєте. І це правило діє на будь-якому рівні, хоч у Києві, хоч у Чугуєві. Але дискредитувати Семенюту, зробити його політичним трупом або відняти майно - це супровідна задача. Про головне ж я сказав на початку. Це завдання - порушити суспільство, вселити йому фобію і підказати образ класового ворога. А потім роздмухати пожежу, осідлати потік народного гніву і отримати дивіденди.

Аналіз інформаційної картини особисто для мене робить це очевидним. Семенюта - людина не того масштабу, щоб тільки заради його дискредитації включати такі потужні та ефективні технології. Давайте разом подивимося на те, як висвітлювався інцидент.

Але спочатку кілька слів про сам інцидент. Ви б повірили вашому сусідові в селі, який живе поруч з вами, якщо б він сказав, що не знає, хто прибирав звалище площею в 1,5 гектара в ста метрах від його будинку? А потім там копав озеро, починаючи з червня минулого року і до цього дня?

А будучи рибалкою, ви б поїхали рибалити на тільки що викопане озеро на машині при тому, що річка поруч і знаходиться приблизно на такій же відстані, як і озеро, приблизно в 100 метрах від вашого будинку?

Бажаючи приховано половити рибку, ви поїхали б на неогороджену ставок сусіда, який знаходиться в 100 м від його будинку і видний від його воріт? Ви б поставили машину на видному місці, після того, як вже отримували попередження, що ловити не можна? Думаю, що ні. А якщо б стали, то значить хотіли б спровокувати. А якби вас застав господар, ви б стали вимагати у нього документи на право володіння землею? А потім зі словами "я тебе рвати буду, захопили тут усі наші городи" кидатися на нього з ножем? І це за наявності навколо гектарів порожньої землі, яку ви самі років п'ять, як кинули обробляти? Чи не занадто багато питань, на які ви як нормальна людина готові відповісти "ні"? Вже виходячи тільки з цього можна зробити висновок: "рибалці", який, як говорять його давні сусіди ніколи ним і не був, навіть у дитинстві, Денисову Віталію вірити не можна. Щоб розпалити пожежу ненависті до мене він бігав по вулиці і говорив усім сусідам, що я в нього стріляв біля річки. А потім, коли пристрасті розгорілися, цей "немічний старий", що досі працює у якогось керівника водієм, і його 24-річний "неповнолітній" внучок-хрещеник почали говорити, що це сталося біля мого ставка.

А наступного ж дня після інциденту почалася масоване поширення інформації через ЗМІ. Інформації недостовірної, необ'єктивної і відверто брехливої. Хочу підкреслити це. В анонімній електронній розсилці, яка стала основою більшості інформаційних повідомлень про інцидент, була представлена тільки версія подій Віталія Денисова. У мене коментарів ніхто не запитав! Їх запитали пізніше, коли громадська думка про те, що трапилося вже була сформована. Зрозуміло, до моїх слів уже ставилися упереджено. Зате коментарі Анатолія Кваші та Вікторії Одроуш, які взагалі нібито не мали відношення до інциденту, пролунали одними з перших. Ці люди мабуть забули про таке поняття, як презумпція невинності. Не кажучи вже про елементарну чесність і порядність. Зате розрахунок зробили дуже вірний. У контексті недавніх подій навколо Лозинського і Бойчука їхні звинувачення отримали широкий резонанс. Бо ідеально вписувалися в завдання проведеної сьогодні в країні масштабної внутрішньополітичної кампанії.

Іншого пояснення того, що відбувається у мене немає. У мене в голові не вкладається, навіщо і кому потрібна провокація такого масштабу стосовно мене. Спочатку думав, що хотіли зганьбити мера Чугуєва Галину Мінаєву і Партію регіонів і не дати пройти її кандидату на виборах депутата міськради в Башкирівці 1 травня. Але навіщо тоді вилили відро помиїв на міліцію, яка нібито поклала справу під сукно? Навіщо мене прив'язали до Партії регіонів, до якої я ніколи не мав і не маю відношення? Навіщо всі ЗМІ називали мене чиновником, яким я ніколи не був? Навіщо газета "Факти" від 4 травня, через майже два тижні після інциденту, малює брехливу картину жахів, що кояться у Клугиному-Башкирівці? Навіщо висмикують з контексту і перекручують зміст моїх фраз з коментарів на чугуївському форумі? Навіщо вигадуються і тиражуються брехливі фрази від імені якихось анонімних сусідів? Ну не може не знати сусід, що будинок, у якому я живу, будував не я, а інша людина більше 20 років тому. І що я купив цей будинок десять років тому. А все тому, що потрібно натякнути, що свій будинок я побудував нібито на "відібраному" у ветерана городі. Часто ви зустрічаєтеся зі злодіями, які будучи спійманими на місці, "дістають з кущів рояль" і в лічені години "розмазують" невдалого піддався на провокацію господаря городу в усіх ЗМІ?

Про таких робінгудів нашого часу, як Кваша та Одроуш, я вже якось писав у місцевій пресі - вони всі хочуть відібрати у багатих, але при цьому відібране забувають віддати бідним. Але за ними стоять набагато серйозніші сили. Їм плювати на людей, їм потрібно підірвати ситуацію в Україні. Влаштувати розбірки "всіх проти всіх", Заходу проти Сходу, бідних проти багатих, українців проти росіян або навпаки. Ось тоді і можна буде звернутися до світової громадськості за допомогою. І полетять в нашу країну НАТОвські бомбардувальники захищати "демократію" і "мирних мешканців" від самих же мирних мешканців, як це відбувається сьогодні в Лівії. Тому вже зараз починають з'являтися ангажовані, густо приправлені брехнею статті про "злочінну владу", про її чиновників Семенюта, чергами з АКМ заганяє "бідних немічних пенсіонерів" у водойму. Вся ця істерія в ЗМІ, роздута з побутового конфлікту, в якому ніхто не постраждав, у класову боротьбу, підливає масло у вогонь протестних настроїв. Двадцятирічний український "шлях у нікуди" створив сприятливі умови для сходів насіння народного гніву.

Я вважаю, що багато чого в Україні потрібно змінювати кардинально. Але під черговиою режисурою повторювати помаранчевий переворот 2004 року того гірше, переворот 1917-го - неприпустимо. Ви напевно стежите за новинами. Послухайте, що говорить Тимошенко. Вона відверто закликає до перевороту. Коли він буде - я не знаю, і ніхто не знає, навіть організатори нового руху до Майдану. Але те, що рух розпочався, для мене очевидно.

Дякую за увагу, ми готові відповісти на ваші запитання.

- Дуже звичайно цікаво слухати політичні припущення про те, як Олександр Андрійович допомагає, в цьому ніхто не сумнівається, але хочеться поговорити про конкретний інцидент. У вас був автомат в автомобілі. Коли ми з вами зустрічалися в Чугуєві, ви говорили, що він лежав на передньому сидінні. І як ми тоді зрозуміли, він був зібраний. Зараз я читаю, що він був розібраний з відокремленим магазином у чохлі, як і слід його перевозити. Все-таки уточніть, у якому він був стані, і якщо він був розібраний, скільки вам знадобилося часу, щоб його зібрати в той час, коли на вас йшла людина з ножем? Чи не варто було, можливо, уникнути перестрілки, сісти в машину, від'їхати і викликати міліцію?

О.Семенюта:

- З приводу автомата, я вам не говорив, що він був зібраним. Він був розібраним, тобто без магазину, лежав у чохлі, який дуже легко рохчохляється. Магазин лежав поруч. Скільки часу потрібно, щоб зібрати його, я не засікав, але нас ще на уроках військової підготовки вчили так, що ми збирали автомат і розбирали за лічені секунди наосліп.

- Ну скільки все-таки це зайняло часу? Якщо на вас йде людина з ножем і хоче вас вбити, то це секунда часу. Ви ж встигаєте за цей час зібрати автомат і вистрілити.

- Розумієте, коли відбувається інцидент, час трошки інакше починає рухатися. Знову-таки, я не засікав час. Окрім того, в принципі, людина не хотіла мене вбити, йому потрібна була просто провокація.

- Тоді чому ви стріляли в людину, яка не хотіла вас убити?

- Я не стріляв у людину. Я відбіг до машини, відстебнув магазин, пересмикнув затвор і зробив попереджувальний постріл угору. І якщо ви були на місці, то бачили, де увійшла куля в землю. Вона увійшла в землю в семи метрах від води. Це говорить, що конфлікт перемістився від води до машини.

- Чому ви не поїхали, чому ви вирішили стріляти?

- Ви можете припустити, опинившись у такій ситуації, як би себе повели?

- Я кажу не про себе, а про вас.

- От і я вчинив, як вчинив. Завжди себе вважав чоловіком, і ні від яких розборок ніколи не тікав.

- Тому ви вирішили стріляти в людину?

- Та ні ж. Я вирішив захистити себе. І не в людину я стріляв, навіщо ж ви зациклюєтеся на цьому.

- Добре. Зараз Галина Олексіївна говорила про те, що Денисов не рибалка. Ви ж кілька разів сказали, що вже раніше попереджали його не ловити у вас на ставку. Все-таки уточніть, рибалка він чи ні? І якщо він був там уперше то чому ви не обмежилися попередженням, не викликали міліцію. Якщо він був там не вперше то при чому тут провокація? І якщо вже зареєстровані звернення до міліції до 23 квітня, в яких би ви скаржилися на порушення приватної власності?

- Ви знаєте, я десятки людей попереджав, що там ловити не можна, і ні по одному випадку я не звернувся до міліції. Попереджав я і Денисова. Теж до міліції не звертався. Що стосується того, рибалка він чи ні. Я теж не рибалка. Але колись з дружиною, коли нас запросили на приватний ставок, зловив 15 кг риби. Мені це сподобалося, я б хотів ще повторити. Але мене ніхто туди не запросив. Може так і Денисов, спробував, зловив, вийшло. Потім тільки вирішив мене спровокувати.

- Чому до міліції не звернулися? Адже приватну власність крадуть.

- Я ж уже розповідав, я підійшов до нього і запитав, як ловиться рибка?

- Чому ви до цього інциденту не зверталися до міліції?

- Та ви що думаєте, що міліція буде тільки працювати над моїм озером?! Так, у мене не було табличок, але я всім говорив, що риба тільки восени запущена і не можна її ловити.

- Ви досить докладно розповіли про внутріпартійний конфлікт, але, тим не менш, 28 квітня прес-служба обласної організації "Батьківщини" зробила заяву, в якій вас звинувачує у рейдерському захопленні. Ви стверджуєте протилежне. Чи не зверталися ви до центральної контрольно-ревізійної комісії ВО "Батьківщина" з письмовими зверненнями щодо порушення статуту?

- Ми зверталися до центральних партійних органів. Ми спробували до нас привернути увагу київського керівництва партії, багато чого туди писали. Але діалогу не вийшло. Нас ігнорували, зателефонували пару разів з Києва.

- Ваш інцидент багато обговорювався на форумах, але це обговорення припинилося після того, як з'явилася інформація, що ви є членом ВО "Батьківщина". Питання, як ви оцінюєте минулу виборчу кампанію ВО "Батьківщина" на місцевих виборах?

- "Батьківщина" в них не брала участі через внутрішньополітичний конфлікт. Я і більшість партактиву чугуївської організації сказали, що, якщо з нами так поступають, то ми окупантам не віддамо наші напрацювання. І тепер я як брила, яку не перестрибнути, не обійти. І сьогодні заяви тієї ж Одроуш... я не знаю, яким чином вони змогли зареєструватися у Чугуєві. У нас є документи, що сьогодні ми представляємо ВО "Батьківщина".

- Чому ваш автомат був у машині? Ви збиралися на полювання?

- Я взяв карабін на пристрілювання.

Г.Авдєєнко:

- Так, існують різні думки, спочатку була агресія, сьогодні люди просто сміються. Раніше вони були на боці Денисова, тепер на боці Олександра Семенюти.

- На 1 травня були призначені дострокові вибори у депутати. До чого була роздана ця інформація? Ви збиралися в них брати участь, до якої партії ви зараз належите?

О.Семенюта:

- Ні, я не збирався в них брати участі. У Башкирівці помер депутат, тому були призначені перевибори. Сьогодні я член партії "Батьківщина".

У тій анонімній розсилці, яку спрямовували в ЗМІ, в купу змішали все. І коли звинувачували ту ж Галину Мінаєву, яка пізніше за всіх дізналася про цей конфлікт, це був нонсенс. Нонсенс і те, що звинуватили міліцію, що вона все під сукно поклала. Як вона може це зробити, адже все реєструється? Мені люди деякі підказували, щоб я дав грошей цьому товаришу (Денисову), але я навіть не хотів перед ним вибачатися. Чому? Бо вважав, що він тричі не правий. Вони до мене через півгодини після інциденту приходили, але я не став з ними розмовляти. Я не зрозумів, чого вони хотіли, може чекали, що я почну пропонувати гроші, а потім це знову десь висвітити. Я був дуже ображений його поведінкою.

- Чому ви не встановили навколо ставка хоч якісь огорожі або таблички?

- Там на місці купа колод, лежить сітка заготовлена. Чому я не зробив огорожі? Тому що тривають земляні роботи. Все має бути сплановано, тоді можна ставити паркан. Таблички були замовлені, але тоді ще не зроблені. Сьогодні я табличку поставив.

- Ви сказали, що у вас проводилася партійна конференція, де було 44 делегати, де проголосували за вас. А чи відомо вам, чи вибирали від вашої міської організації делегатів на обласну конференцію "Батьківщини", яка проводилася 27 вересня, де Арсен Аваков був висунутий у мери? за ідеєю, ви повинні були висунути кандидатів.

- Нам не дали можливість там взяти участі. Коли почали дискредитувати мене, почали створювати паралельну структуру. Це чисто номінальна структура, як, наприклад, мирні демонстранти в Лівії. Зібрали купку найманців і кинули їх, а потім на підтримку їм бомбардувальники гонять. Ось так приблизно їх пригнали до нас до Чугуєва. Вона вже й упиралася, але її примушували.

- У вас справді є листи, які ви відправляли до центрально-ревізійної комісії?

- Думаю так, потрібно підняти документи.

- А ви не збираєтеся на цьому грунті подавати до суду?

- Я проста людина. Хочу їсти помідори з городу, який, у зв'язку зі сформованою ситуацією, ще не засіяв. Я маю обмежений час, і якщо почну судитися з усіма, то життя не вистачить.

- На якому етапі зараз справа: чи висунуте кому-небудь звинувачення, за яких обставин був знайдений ніж, чи є на ньому відбитки пальців Денисова?

- Мені нічого не відомо. Що стосується ножа, то я був присутній під час, коли його знайшли. І те, що зараз кажуть, що міліція підкинула ножа, неправда. Вона його шукала дві години, марення, навіщо, якщо ніж підкинули, його шукати дві години. По-друге, ніж лежав у семи метрах від того місця, яке обстежили з металошукачем. При Денисові шукали, він потім розвернувся і пішов, а я ще тоді обурився, що він заварив таку кашу, а тепер йому все одно. Напевно, він розраховував на більшу підтримку ЗМІ, Кваші і "помаранчевої" братви. Лезо ножа схоже, але рукоятки я не бачив. Щодо відбитків пальців теж не знаю. Мені обвинувачення не висунуті.