Акция в честь Дня украинской письменности проходит в ХарьковеАкція на честь Дня української писемності проходить 9 листопада біля пам'ятника Т.Шевченку в Харкові. Організаторами акції виступили Харківська облорганізація Української народної партії та громадське об'єднання "Поступ". В акції беруть участь близько 40 осіб. Вони тримають плакати: "нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбірає мову - Ліна Костенко", "Україну об'єднає не економіка, а мова й культура!", "Україні - українську владу!".

Як заявив голова ХОО УНП Василь Третецький, мета акції - нагадати, що потрібно шанувати українську мову, а також не допустити прийняття законодавчих актів, які б обмежували його. Учасники акції роздають перехожим роздруківки з віршами українських поетів.

Довідка "SQ". День української писемності та мови встановлений указом президента України 1997 р. і відзначається щороку на честь літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.

У рамках Дня української писемності і мови в Україні 9 листопада (початок о 16.00) пройде Всеукраїнський диктант національної єдності. Диктант транслюватиметься 9 листопада о 16.10 на Першій та Третій програмах українського радіо. У диктанті можуть взяти участь усі охочі. Написані роботи необхідно того ж дня відіслати на адресу Національної радіокомпанії України (НРКУ, Київ-1, Хрещатик, 26.). Всеукраїнський диктант НРКУ почала проводити в 2000 р., запозичивши у польських колег. Там в акції беруть участь усі - від Президента до школяра, щоб продемонструвати повагу до рідної мови.