Революційних змін в умовах прийому до вузів не відбулося - ректор Харківського економічного университету В. Пономаренко

"Революційних змін в умовах прийому до вузів не відбулося, просто прибрали крайності", - заявив 9 квітня в прес-центрі "STATUS QUO" ректор Харківського національного економічного универститету (ХНЕУ) Володимир Пономаренко. За його словами, зміни були уведені наказом Міністерства освіти №243. До 15 квітня вузи повинні направити в міністерство на узгодження приведені у відповідність із наказом правила прийому.

За словами В.Пономаренко, наприклад, корисним нововведенням є те, що тепер сертифікат можна здавати тільки в п'ять вузів на три напрямки. Ця норма допоможе абітурієнтові визначитися, ким він хоче бути. Адже раніше абітурієнт міг здати документи на навчання по спеціальностях й інженера, і лікаря, й економіста в безліч вузів. Уведено облік оцінок шкільного атестату, що дасть можливість розвивати гармонічне навчання в середній школі.

В.Пономаренко відзначив, що наказом дозволено приймати документи в студентів з балами сертифіката нижче 124, якщо за профільним предметом вони мають бал вище 170. При прийнятті такої норми виходили вочевидь з того, що якщо дуже здатний математик не знає мови, то його не можуть прийняти до вузу. Можливо, це актуально для вузів, де є недобори студентов, але для ХНЕУ ця проблема не актуальна. Крім того, здатний математик міг би підтягнути мову й здати тести на 124 бали.

Як відзначив В.Пономаренко, обговорюючи проблеми тестування, не можна забувати, що не вступна кампанія стримує процес підвищення якості фахівців, що випускають вузи. Стримування відбувається на рівні навчання в середній школі. "Доки ми не забезпечимо високий рівень авторитету вчителів, якість утворення в країні буде страждати", - відзначив В.Пономаренко.

Довідка "SQ". Як повідомили в університеті, у вступній кампанії 2010 р. у ході конкурсного відбору будуть враховані бали оцінювання знань сертификата і шкільного атестату. Максимальна кількість балів, які може набрати абітурієнт, становить 800 балів (за три дисципліни тестування по 200 балів за кожен предмет й 200 балів за шкільний атестат).