Представник харківської екогрупи "Печеніги" Ангеліна Русанова подала позов до Харківського окружного адміністративного суду до всіх народних депутатів України, які голосували за прийняття закону України "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)". Ініціаторами позову виступили харківські правозахисні організації "Молодіжний правозахисний рух", "Альянс Квірити" і екогрупа "Печеніги". Про це повідомив "SQ" голова "Альянсу квіріти" Максим Корнієнко.

За його словами, позивач вимагає визнати протиправними і такими, що порушують присягу народного депутата України дії відповідачів при прийнятті цього закону. Також позивач просить до розгляду справи по суті заборонити президентові України підписувати цей закон.

Згідно позову, під час голосування за цей законопроект народними депутатами України були порушені конституційні права людини і громадянина у сфері містобудівної діяльності та проігноровані інтереси громадськості в процесі забудови територій, що є прямим порушенням норм Конституції України. "Проігноровані вимоги про проведення громадських слухань, хоча законом "Про планування і забудову територій" визначено, що громадському обговоренню підлягають проекти схем планування територій адміністративно-територіальних одиниць, їх окремих частин; генеральних планів населених пунктів; детальних планів територій і т.д. А згідно прийнятого закону, громадському обговоренню підлягають тільки розроблені й узгоджені проекти генеральних планів населених пунктів", - йдеться в позовній заяві.

Також, як наголосив М.Корнієнко, даний законопроект передбачає заборону проведення екологічної експертизи, державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, санітарно-епідеміологічної та інших експертиз. "Він прямо порушує екологічні права громадян та право на участь у публічних слуханнях", - зазначив голова "Альянсу Квірити".

Також, за його словами, якщо раніше ДАБК зобов'язаний був дати висновок перед будівництвом, то зараз якщо протягом 11 днів з ДАБКу немає ніякої відповіді, то автоматично вважається, що будівництво дозволено. Якщо раніше будівництво будь-яких об'єктів треба було затверджувати на сесії міськради, то зараз достатньо лише повідомити міськраду про будівництво.

Активісти повідомили, що 9-10 березня правозахисні організації Києва і Львова теж подадуть аналогічні позови в місцеві адміністративні суди до народних депутатів України.

Довідка "SQ". На закон "Про регулювання містобудівної діяльності" було накладено вето президента України Віктора Януковича. 17 лютого Верховна Рада прийняла закон з пропозиціями президента України. За це проголосували 269 народних депутатів.