Генпрокуратура України в рамках експерименту надала на півроку прокуратурам Івано-Франківської, Чернігівської та Харківської областей більше самостійності і можливостей у роботі. Про це повідомив журналістам прокурор Харківської області Геннадій Тюрін.

"Протягом півріччя, згідно наказу генпрокурора Віктора Пшонки, ми звільняємося від виконання завдань, доручень, рішень колегій та оперативних нарад Генпрокуратури. Нам дано право самим з урахуванням соціально-економічної ситуації в області, стану злочинності, у правозахисному напрямку організувати тут цю роботу. Зараз я також скасовую завдання, які обласний апарат прокуратури раніше дав районним прокурорам, тобто ми їх відпускаємо у "вільне плавання". Вони повинні будуть з урахуванням нових вимог скоректувати план роботи. За півроку обласний апарат протягом тижня вивчить результати цієї діяльності, і ми для себе зробимо висновки, чи дає це позитивний результат, чи треба нам по-іншому побудувати нашу роботу. Відповідно, Генпрокуратура вивчатиме це питання на рівні України і використовуватиме цей досвід при подальшому реформуванні органів прокуратури", - повідомив Г.Тюрін.

За його словами, облпрокуратура отримала право самостійно визначити напрямки, яким буде приділятися підвищена увага. "Ми визначили п'ять пріоритетів: боротьба з корупцією, порушення у сфері бюджетного законодавства, своєчасна виплата зарплати, своєчасні відрахування до соціальних фондів та нагляд за органами, які ведуть оперативно-розшукову роботу, дізнання та досудове слідство через призму дотримання конституційних прав громадян. Ми будемо використовувати, зокрема, скарги, які надходять до нас від громадян, інформацію в ЗМІ, статистичні дані",- зазначив прокурор області.

Він підкреслив, що експеримент з наданням органам прокуратури більшої самостійності викликаний необхідністю "напрацювати певну практику у світлі реформування кримінальної юстиції та перегляду положення прокурора в системі державної влади". "Буквально два тижні тому в Києві була нарада, на якій президент Віктор Янукович дав завдання активізувати реформування. Найближчим часом має бути підготовлений новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК), де якраз розглядається процесуальне становище прокурорів. Також було визначено, що протягом року після прийняття КПК повинен бути підготовлений новий закон "Про прокуратуру", - повідомив Г.Тюрін.

Довідка "SQ". У Харківській області функціонує 39 прокуратур, з них одна - прокуратура Харкова, 9 - районних прокуратур Харкова, 7 - міжрайонних, 18 - районних, дві - транспортні, одна - прокуратура з нагляду за дотриманням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах і одна - міжрайонна природоохоронна прокуратура. Штатним розкладом в органах прокуратури Харківської області передбачено 615 посад прокурорсько-слідчих працівників.