Пікет на підтримку протестуючих проти фальсифікації виборів до Держдуми Росії пройшов 8 грудня в Харкові, напроти будівлі Генерального консульства Російської Федерації. На акції зібралося близько 30 осіб: представники громадських організацій, зокрема, "Фундації регіональних ініціатив", Харківської обласної фундації "Громадська альтернатива", просто харків'яни. Також до пікету приєдналися представники ВО "Свобода". Учасники мітингу скандували "Росія, навчися рахувати голоси", "Росії - чесні вибори", "Разом ми єдині, ми непереможні", "Нам потрібна інша Росія", "Свободу патріотам", "Разом нас багато".

"З Росії постійно надходять повідомлення про те, що мирні протести, пов'язані з результатами виборів до Держдуми, розганяються, причому дуже жорстоким чином. Людям ламають руки, ноги, носи, затримують журналістів. Зараз говорять уже про тисячу затриманих. Як видно, цим людям будуть пред'явлені звинувачення", - повідомила журналістам організатор акції, голова громадської організації "Молодіжна правозахисна група - Харків" Вікторія Бабій.

"Ми хочемо, щоб російська влада поважала 31-ю статтю Конституції РФ про свободу мирних зібрань. Ми хочемо, щоб представники органів внутрішніх справ Російської Федерації перестали бити і переслідувати людей, які виходять на вулиці, а затриманих негайно відпустили. Наступні мітинги в Росії будуть 10 грудня, і ми дуже хочемо, щоб те, що відбувалося останні кілька днів, не повторювалося", - заявила В.Бабій.

Після закінчення акції вимоги пікетувальників планують передати до Генконсульства. Копії звернень будуть відправлені генеральному прокурору РФ і до Головного управління внутрішніх справ Москви.

"Така солідарність, яка проявляється в інших країнах, дуже допомагає людям, і вони відчувають, що вони не одні. Отримавши 15 діб і будучи зі зламаним носом, усе-таки досить важко вдруге вийти і спробувати відстояти своє право", - зазначила В.Бабій.

Довідка "SQ". Вибори до Держдуми Росії пройшли 4 грудня. За результатами обробки 99,99% бюлетенів правляча партія "Єдина Росія" набрала 49,3% голосів і 238 з 450 місць у парламенті.

5 грудня в Москві на Чистих прудах відбулася масова акція протесту проти фальсифікації підсумків виборів. 6 і 7 грудня акції пройшли на Тріумфальній площі.

За інформацією ЗМІ, 5 грудня в результаті акції на Чистих прудах було затримано більше 300 осіб, 6 грудня на Тріумфальній площі - більше 600 осіб. 7 грудня на Тріумфальній площі поліція затримала близько 20 осіб за спробу провести несанкціоновану акцію.

На 10 грудня опозиція запланувала мітинги в багатьох містах Росії, крім того, росіяни, які мешкають за кордоном, мають намір провести акції в Парижі, Лондоні та інших містах.