Радио "Мелодия", которое пропало из эфира, собирает подписи в свою поддержкуВсеукраїнська радіомережа "Мелодія" (АТ "Онікс"), яка втратила мовлення в 15-ти містах України, у тому числі і в Харкові, збирає підписи-коментарі на свою підтримку. Їх можна залишити на сайті радіостанції. Як повідомив "SQ" 7 жовтня програмний директор "Мелодії" Олександр Пронін, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення позбавила радіо основних частот і передала їх "Суперрадіо" невідомої телерадіокомпанії "Новий Обрій", "заснованої за офшорними схемами".

Спочатку в ніч з 9 на 10 вересня мовлення "Мелодії" припинилося в Києві, після чого радіо стало зникати з ефіру і в інших містах. За словами представника Нацради в Харківській області Тетяни Долбні, мовлення радіо в Харкові припинилося в кінці вересня. 8 жовтня вона повідомила "SQ", що ще в грудні 2010 р. Нацрада оголосила конкурс на 15 радіочастот, зазначених в одній із ліцензій "Мелодії". Це частоти, зокрема, у Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Львові, Одесі та Полтаві. У березні 2011 р. переможцем конкурсу на частоту 103,0 МГц у Харкові стала компанія "Новий Обрій" із позивними "Суперрадіо".

Також Т. Долбня зазначила, що у 2008 р. Нацрада продовжила термін дії ліцензії "Мелодії", у якій вказані частоти вишеперечіленних міст, і за це був нарахований ліцензійний збір - понад 4,2 млн. грн. Радіокомпанія не змогла його оплатити. Нацрада погодилася продовжити термін оплати ліцензійного збору лише на місяць, а не на рік, як просила компанія. При цьому ліцензія була продовжена не на десять років, а з формулюванням "до вступу в силу судового рішення у справі, яка перебуває в провадженні Харківського окружного адміністративного суду". Це було пов'язано з тим, що "Мелодія" оскаржила рішення про оголошення радіокомпанії трьох попереджень (санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення) у 2005, 2006 і 2007 рр. Радіокомпанія оплатила 241 тис.грн. ліцензійного збору і звернулася до суду.

У вересні 2009 р. Нацрада виконала припис Генеральної прокуратури України, відповідно до якого за несплату ліцензійного збору (4,2 млн. грн.) було прийнято рішення про анулювання ліцензії радіо "Мелодія" на мовлення. Тоді ж відбулася перша спроба проведення конкурсу, на якому були виставлені 15 частот "Мелодії", але суд заборонив його проведення. Після цього відбулося ще кілька судових процесів.

У листопаді 2010 р. Нацрада отримала ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду, який зобов'язував розглянути заяву АТ "Онікс" про продовження терміну дії ліцензії. Але норми відповідного законодавства цього не дозволили, оскільки радіо мало три незнятих попередження, не сплатило в повному обсязі ліцензійний збір і півтора роки здійснювало мовлення без ліцензії. Враховуючи це, Нацрада прийняла рішення відмовити в продовженні ліцензії і оголосити конкурс на частоти. Зараз у радіокомпанії "Мелодія" залишилося дві ліцензії, але частоти в Харкові в них не фігурують.

На радіо заявили про рейдерське позбавлення його основних частот. А. Пронін повідомив, що трудовий колектив "Мелодії", щоб зупинити знищення радіо, неодноразово звертався в різні інстанції, до народних депутатів та президента України. "Але, на жаль, усі ці численні звернення, підтримані творчою та культурною елітою, листи і дзвінки слухачів, так і не були почуті і сприйняті чиновниками", - зазначив А. Пронін. На радіо відзначили, що всіма можливими способами будуть відстоювати своє право на частоти.

Довідка "SQ". Всеукраїнська радіомережа "Мелодія" розпочала своє мовлення у Харкові в 2000 р. у форматі "ретро". З січня 2002 р. стала вести трансляцію з Києва на регіони країни. В ефірі радіостанції - музика вітчизняної та зарубіжної естради з середини 1950-х р. до нашого часу, інформаційні та розважальні програми, у тому числі авторські. З лютого 2005 р. на радіо була відкрита телефонна лінія для слухачів. "Мелодія" мала 37 частот на мовлення  в 30-ти містах. Юридична адреса радіо знаходиться в Харкові.