Крупнейшие предприятия Харькова приняли участие в ярмарке вакансий политехаЯрмарок вакансій для студентів та випускників Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) проходить сьогодні, 8 квітня, у спорткомплексі ВНЗ.

Як повідомив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко, у ярмарку беруть участь 52 підприємства Харкова, які представили близько 500 вакансій. "Великі підприємства - такі, як ВАТ "Турбоатом" або ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД", - пропонують багато вакансій, а, наприклад, "Приватбанк" - тільки три. Але завдяки комп'ютерним технологіям випускники та студенти зможуть ознайомитися з більш ніж 80 тис. вакансій по всій країні. Ці вакансії занесені до бази даних центрів зайнятості. А по Харкову центр зайнятості пропонує близько 2,5 тис.вакансій, усього в Харківській області ми пропонуємо 5 тис. вакансій", - повідомив В.Міненко.

За словами ректора НТУ ХПІ Леоніда Товажнянського, ярмарок організований Центром кар'єри ВНЗ. "З працевлаштуванням випускників ВНЗ проблем немає. Ми вже частково надаємо робочі місця тим, хто навчається не на бюджеті, хоча і не зобов'язані цього робити. У виші на бюджеті навчається близько 70% студентів", - зазначив Л.Товажнянський.

Як повідомила начальник відділу кадрів казенного підприємства "Харківське КБ ім.Морозова" Тетяна Мошкіна, КБ потрібні інженери-конструктори, механіки, інженери, технологи, гідравліки та інженери-програмісти. "Наше КБ виробляє військову техніку - починаючи від креслення і закінчуючи виробництвом досвідченого зразка і його випробуваннями. А програмісти потрібні для виробництва тренажерів бронетехніки. Молодий фахівець у нас отримує зарплату від 2 тис.грн. У молодого фахівця, який закінчив ВНЗ з відзнакою, зарплата вища", - зазначила Т.Мошкіна.

Як розповів начальник відділу розвитку і навчання "Турбоатома" Олександр Соловйов, потреба в молодих фахівцях на підприємстві складає 30-40 осіб. Потрібні випускники кафедр турбінобудування, гідромашинобудування й обробки металів різанням, тобто фахівці технологічного напрямку. "Ми з більшістю ВНЗ працюємо за тристороннім договорами та за заявками. Зараз до нас ідуть фахівці, з якими ми уклали ці договори", - зазначив О.Соловйов.

Довідка "SQ". У ярмарку вакансій, зокрема, взяли участь група "УПЕК", АК "Харківобленерго", ДП "Завод ім.Малишева", ВАТ "Електромашина", компанії "Нікс Солюшнс ЛТД", "Procter & Gamble Ukraine", "Сан Ів Бев Україна", а також страхові та IT-компанії.

У рамках ярмарку центр зайнятості проведе тренінг, на якому фахівці відомства проконсультують студентів з питань вибору професії, визначення індивідуальних здібностей і активного пошуку роботи.