Бюджетники, которые не отрабатывают по специальности, должны возвращать потраченные на их обучение деньги – ректор ХПИ Л.Товажнянский "Ми змушені вимагати від студентів-бюджетників, які не відпрацювали у напрямку на роботу, щоб вони повернули витрачені на їх навчання держкошти", - заявив 8 квітня журналістам ректор Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) Леонід Товажнянський. За його словами, за підсумками останнього року навчання проблеми з відпрацюванням за напрямом були у 6-8 бюджетників. "Ці випускники одержали напрями і не відпрацювали призначений термін", - зазначив Л.Товажнянський.

Він розповів, що зараз є проблема з визначенням державного підприємства, на якому могли б працювати випускники бюджетного відділення ВНЗ. "Це та проблема, яка хвилює всіх, оскільки немає чіткого визначення, що таке державне підприємство. Є повністю казенні підприємства, тобто з частковою участю держави, є ВАТ, ЗАТ і так далі. При розподілі для нас головне, щоб випускник отримав своє перше робоче місце", - зазначив Л.Товажнянський.

За його словами, бувають такі випадки, коли випускник не приходить на місце свого розподілу. "Ми відпрацьовуємо ці випадки, подаємо на випускників до суду - а що нам залишається робити? Поки що в судах справи не вигравали", - зазначив Л.Товажнянський.

Як повідомили "SQ" у Центрі кар'єри Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ), ВНЗ теж розсилає листи тим, хто отримав розподіл і не з'явився на перше місце роботи. У ВНЗ не повідомили, скільки листів було розіслано за підсумками 2010 р., але відзначили, що листи носять інформаційний характер, і в них повідомляється, що випускник порушив тристоронній договір. "Такі листи розсилають всі ВНЗ, хоча займатися цим не повинні. Всі свої зобов'язання з цього тристороннього договору виш уже виконав", - відзначило джерело в ХНУРЕ.

 

Довідка "SQ". КРУ в Харківській області провело ревізію використання бюджетних коштів у Харківській державній академії культури. Було встановлено, що 18 випускників академії 2009 р. повинні були відпрацювати не менше 3-х років у державному секторі, але не зробили цього. За умовами договору зі студентами вони зобов'язалися відшкодувати в держбюджет вартість навчання у разі, якщо не відпрацюють встановлений термін. Студенти не відшкодували збитки. З вини випускників академії держбюджету завдано матеріальний збиток на 10,4 тис.грн.

Як відзначили в КРУ, з випускниками 2010 р. полягали тристоронні договори між академією, підприємством-замовником і студентом, якими не передбачено зобов'язань випускників з відшкодування вартості навчання у разі відмови відпрацювати визначений законодавством термін за призначенням. Ревізією встановлено, що з випускників 2010 р. 20 осіб не зверталися до місця розподілу, а вісім звернулися, але їм відмовили у працевлаштуванні. На навчання 28 випускників 2010 р. з держбюджету було витрачено 228 тис.грн.