На ринку нерухомості у вересні скоротилася кількість привабливих для покупців пропозицій. Як повідомили 6 жовтня "SQ" у Харківському агентстві нерухомості, такого висновку дійшли фахівці відділу маркетингу цієї компанії в результаті моніторингу ринку житла.

За їхніми даними, індекс прибутковості вторинного житла в Харкові протягом 2011 р. демонстрував стабільне зростання. З початку 2010 р. найбільші українські банки у 2,5 рази знизили відстоткові ставки за депозитами в іноземній валюті - з 9,4% до 3,7% річних (у розрахунку враховувалися тільки ставки з внесків у доларах, терміном на три місяці від восьми найбільших банків з іноземним капіталом ). Зараз зниження відстокових ставок з депозитів припинилося. При цьому, динаміка зниження цін на квартири в Харкові була досить помірною і в період з вересня 2010 р. до вересня  2011 р. середня вартість вторинного житла знизилася на 3,5%.

Вересень став менш активним порівняно з серпнем 2011 р., коли була зафіксована "небувала для цього літнього місяця кількість угод з купівлі нерухомості". Показники вересня з продажів виявилися на рівні, традиційному для даної пори року. "На тлі небувалої активності на ринку нерухомості Харкова в серпні, яка була викликана побоюваннями українців щодо другої хвилі світової фінансової кризи, багато операторів ринку очікували у вересні подальшого підвищення рівня попиту. Але їх очікування не виправдалися: перший місяць осені не продемонстрував видатних показників. Вартість вторинного житла у вересні порівняно з попереднім місяцем підвищилася незначно - лише на 0,2%", - відзначили фахівці агентства. На їхню думку, ситуація, ситуація обумовлена ​​тим, що значна кількість недорогих і якісних квартир, виставлених на продаж, знайшли своїх покупців у серпні, й у вересні на ринку скоротилася кількість цікавих пропозицій.

У той же час, у вересні практично не знижувалися розміри орендних ставок, а також рівень попиту на оренду квартир. Порівняно з початком літа середня вартість оренди квартири восени підвищилася на 15-17%.

На думку експертів, найбільш привабливими для інвестування наразі є одно-, двокімнатні квартири у висотних будинках, розташованих у спальних районах з розвиненою інфраструктурою. Причому, економічно доцільно вкладати кошти в купівлю об'єктів як на вторинному, так і на первинному ринках житла.