Харківські правоохоронці з початку року зафіксували 1,5 тис. повідомлень про крадіжки металевих виробів і металобрухту. Про це 7 червня на засіданні регіонального антикорупційного комітету повідомив начальник Головного управління МВС України в Харківській області Михайло Мартинов.

За його словами, в Харківській області офіційно діє 213 приймальних пунктів металобрухту, з яких цього року було перевірено 109. За результатами перевірок правоохоронці розкрили 21 крадіжку каналізаційних люків, ліфтів і обладнання, а також 64 злочини, пов'язаних з вандалізмом на цвинтарях. 26 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, 169 - до адміністративної. Також, за інформацією М. Мартинова, обласна ДАІ перевіряє на автошляхах кожну машину з трубами і металом на законність походження вантажу. Як повідомив начальник облуправління, за останні два тижні ДАІ виявила 14 машин, що перевозили в цілому 60 т металу без документів.

"Масовий характер носить демонтаж меліоративних і водопровідних систем у районах області. За останній час зареєстровані крадіжки металу з заводу ім. Малишева, заводу ім. Шевченка, ДП" Хімпром ", Ізюмського приладобудівного заводу та інших. Або ось свіжий приклад: 2 червня працівники міліції під час перевірки підприємства, яке орендує майданчик на території ДСК-1, виявили підготовлений до відвантаження вагон з 59 т металобрухту, 108 фрагментів металевих огорож і шість металевих могильних хрестів, з яких навіть не були зняті таблички про померлих. За цим фактом порушено кримінальну справу за ст. 213 Кримінального кодексу "Незаконні операції з металобрухтом", - повідомив М. Мартинов.

У свою чергу заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов відзначив, що "на побутовому рівні склалася думка, що окремі посадові особи в правоохоронних органах рівня місцевих районних управлінь і дільничних є" дахом "для цих злочинних діянь".

М. Мартинов визнав, що "окремі порушення" на ринку металобрухту відбувалися за сприяння міліції. Але зараз, за його словами, роботу в цьому напрямку активізовано, і на виявлення нелегальних учасників ринку націлені дільничні міліціонери, наряди патрульно-постової служби, ДАІ, кримінальний розшук і управління з боротьби з економічними злочинами.

Довідка "SQ". У Харківській області працюють 77 підприємств (за даними міліції - 86), що здійснюють заготівлю, переробку і реалізацію металобрухту. 14 з них зареєстровані в інших областях. За даними облуправління статистики, щорічно з області вивозиться 150 тис. тонн чорного і 3-4 тис. тонн кольорового металу, офіційний оборот ринку металобрухту в 2009 р. у Харківській області склав 1,1 млрд. грн.