Пакет, в який захована пляшка пива, не рятує людину, що п'є у громадському місці, від відповідальності - експерт

Спеціальні пакети, які останнім часом продаються у магазинах разом із алкогольними напоями, насправді не рятують людину, що розпиває спиртне у громадському місці, від адміністративної відповідальності. Про це 7 травня "SQ" повідомив доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський. За його словами, пакети - це, швидше, додатковий заробіток для торгових точок, ніж захист від правоохоронців. "Пакунок потрібний для того, щоб міліції було складно ідентифікувати, що саме п'є людина. Проте правоохоронець у будь-якому випадку може підійти і поцікавитися що в пакеті, і якщо встановлено факт розпивання, то те, чи приховували ви цей факт за допомогою пакетика, значення не має ", - заявив юрист.

"Є стаття 178 Кодексу України про адміністративні порушення, якою передбачено, що розпивання слабоалкогольних та алкогольних напоїв у місцях громадського користування у будь-якому вигляді заборонено", - підкреслив Ф. Веніславський. За його словами, пити спиртне можна тільки в точках громадського харчування, у яких є патент на продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв.

Як повідомили "SQ" в Центрі громадських зв'язків Головного управління МВС у Харківській області, працівник правоохоронних органів має право підійти і перевірити, що саме знаходиться в пакеті. "Патрульний у присутності понятих просить показати вміст пакету. Якщо людина відмовляється, правоохоронець має право відвести його на огляд. Якщо буде встановлено наявність алкоголю в крові, складається протокол про адміністративне порушення", - розповіли в облуправлінні міліції.

Як відзначили в ЦГЗ, міліціонери також звертають увагу на поведінку тих, хто п'є з пакетиків. "Якщо людина поводить себе агресивно і є явні ознаки алкогольного сп'яніння, правоохоронці складуть адмінпротокол. Якщо ж людина веде себе спокійно і адекватно, швидше за все, обійдуться усним попередженням", - підкреслили в управлінні.

Довідка "SQ". Ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення: розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволений відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З лютого по квітень 2010 р. харківські правоохоронці виявили понад 3 тис. випадків розпивання пива і слабоалкогольних напоїв у заборонених для цього місцях.