Перевага Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі в тому, що громадяни, якщо у них виникли труднощі з оцінкою відповідності будь-яких дій або будь-якої продукції нормам моралі, можуть звернутися до комісії, і вона проведе публічну і безкоштовну експертизу. "Це нормально. Комісію, звичайно ж, можна замінити судовими експертами, експертами Міністерства внутрішніх справ, але тоді публічного розгляду не буде. Результати нашої експертизи можна оскаржити, вони залишають право звернутися до суду", - так прокоментував інформацію про можливе припинення роботи комісії голова Нацкомісії Василь Костицький, який 6 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" зустрівся з керівництвом харківських телеканалів, інтернет-ресурсів та телекомунікаційних провайдерів.

За словами В.Костицького, на можливості проведення експертизи зроблений акцент у проекті закону "Про захист суспільної моралі", який знаходиться на розгляді в парламенті. "Очевидно, що суспільству потрібно вирішувати, чи будемо ми приймати новий закон про мораль. Чинний закон уже дещо застарів, він дає комісії можливість при бажанні ввести цензуру", - додав В.Костицький. Він повідомив, що комісія також розробила проект концепції захисту суспільної моралі. Зараз його передали до Кабінету міністрів і до Гуманітарної ради при президенті України. В.Костицький припустив, що у Верховній Раді вже готові ініціювати розгляд цієї концепції.

За його словами, чинним законом передбачено, що комісія повинна створити інформаційну систему (базу) продукції еротичного характеру, але на це в неї немає коштів. До бази повинні увійти, наприклад, фільми, які заборонені Міністерством культури (зараз їх близько 1,3 тис.), фільми, заборонені судами або відповідними державними органами в інших країнах. "У цій системі повинні бути зосереджені відомості про ризиковані для медіабізнесу інформаційні продукти. Передбачалося, що це буде довідково-інформаційна система, яка, з одного боку, знизить ризики суб'єктів підприємницької діяльності, а з іншого - певною мірою полегшить оперативну діяльність міліції. Наявність такої системи полегшить життя для всіх, але медіабізнес бачить у цьому щось страшне. Мені здається, що рано чи пізно ми таку систему створимо", - зазначив В.Костицький.

Також він повідомив, що у 2011 р. комісія розглянула у два рази більше теле-, радіо-, друкованих та інших матеріалів, ніж у 2010 р., - понад 14 тис. (у 2010 р. - більше 7 тис. матеріалів). За словами В.Костицького, певною мірою це зростання пояснюється тим, що прокуратура по всій Україні провела перевірку дотримання закону про мораль. Представник комісії в Харківській області Марина Севастьянова повідомила, що звернень від харків'ян до представництва комісії минулого року не надходило.

Довідка "SQ". У жовтні 2011 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про внесення змін до закону України "Про захист суспільної моралі". Він викликав серйозну заклопотаність у низки журналістських організацій, таких як Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, рух "Стоп цензурі", організація "Репортери без кордонів". На думку членів Міжнародної федерації журналістів, законопроект представляє серйозну загрозу для свободи преси, а головним його недоліком є ​​недостатньо чітке визначення поняття "суспільна мораль". У разі прийняття закону, стверджує федерація журналістів, над незалежними репортажами в ЗМІ будуть тяжіти впливові фігури або ж страх перед Нацкомісією з моралі. Журналістські організації закликали український парламент не приймати цього законопроекту, вважаючи його "новим інструментом цензури". Надіслати законопроект на доопрацювання рекомендувала також профільна комісія Верховної Ради.

У проекті концепції захисту суспільної моралі, розробленої Нацкомісією, пропонується звернути особливу увагу на дотримання норм моралі в інтернеті і притягати до відповідальності авторів окремих повідомлень, які порушують ці норми. Як пише "Комерсант", концепція передбачає створення нового напрямку державної політики України щодо захисту суспільної моралі.