Повышение тарифов, сокращение чиновников и новая дата парламентских выборовПро можливе зростання цін і комунальних тарифів чиновники завжди попереджають заздалегідь, готуючи громадян до того, що їхні гаманці вкотре збіднішають. Минулий тиждень у частині розмови про здорожчання, здається, побив усі рекорди. Спочатку з'явилася інформація, що вартість проїзду в метро зросте до двох гривень. Цю невеселу новину влада і керівництво метро вирішили супроводити роздачею листівок, які пояснюють мешканцям міста, чим саме викликано здорожчання. Нічого нового в листівках немає - ці аргументи неодноразово озвучувалися керівництвом міста та метрополітену: йдеться про зношеність рухомого складу і обладнання. Крім того, в листівках підкреслено, що кошти, виручені від здорожчання проїзду, будуть спрямовані виключно на благо метрополітену: на модернізацію обладнання, а також підвищення якості обслуговування та безпеки пасажирів.

Новий тариф на проїзд у метро знаходиться на узгодженні в Києві. А ось здорожчання проїзду в міському електротранспорті, за словами Геннадія Кернеса, вже затверджено: за поїздку у трамваї чи тролейбусі вже найближчим часом доведеться платити не 1 грн., а 1,5 грн.

У вівторок, 1 лютого, губернатор Михайло Добкін розповів, що процедура узгодження тарифів на комунальні послуги ще триває. При цьому він спробував заспокоїти громадськість, заявивши, що тарифи зростуть не в рази, а максимум на третину, а деякі види послуг здорожчають лише на 10-15%.

Точна інформація про нові тарифи на опалення і гарячу воду з'явилася у четвер, 3 лютого. Абонентська плата з розрахунку на 1 кв.м опалювальної площі складе 1,13 грн. протягом усього року, плата за опалення в опалювальний сезон - 6,42 грн. за 1 кв.м (5,29 грн. за опалення + 1,13 грн. абонплати). За наявності приладів обліку теплової енергії тариф складе 304,03 грн. за 1 Гкал теплової енергії. Нова ціна гарячої води (без урахування вартості води на підігрів) - 13,78 грн. за 1 куб.м. Зараз опалення в Харкові коштує 5,45 грн./кв.м, гаряча вода - 12,01 грн./куб.м. Здорожчання, як і обіцяв губернатор, не виглядає фатальним, але і приємного в ньому мало: в опалювальний сезон за опалення доведеться викладати майже на гривню більше за метр опалювальної площі, а куб гарячої води здорожчав майже на дві гривні. Як відреагують на це харків'яни? Можливо, найпростішою і необтяжливою формою протесту: перестануть платити.

Минулого тижня з'явилася інформація про те, що і за старими тарифами харків'яни платили вкрай неохоче. На початок січня сумарний борг мешкнаців міста комунальникам склав 1 млрд. 36,2 млн. грн. Уряд, передбачаючи неминуче падіння рівня оплати комунальних послуг, підготував важіль тиску - пеню, яка буде нараховуватися за кожен день прострочення. Правда, цей важіль тиску може не спрацювати.

Коментуючи ситуацію, партнер харківської юридичної компанії "Делькредере" Василь Масюк заявив, що для нарахування пені поки не готова правова база: не прийняті зміни до законів України "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання", "Про питну воду та питне водопостачання" і низку інших нормативно-правових актів. Єдина можлива основа для нарахування пені - посилання на 20-ту статтю закону "Про житлово-комунальні послуги", в якій зазначено, що пеня може стягуватися лише у випадку, якщо це передбачено законом або договором між виконавцем послуг та споживачем. Про введення штрафних санкцій за несвоєчасну оплату комунальних послуг йдеться також у проекті Житлового кодексу України, але він прийнятий тільки в першому читанні, а тому не може бути підставою для нарахування пені.

Загалом, якщо Верховна Рада не поквапиться з прийняттям Житлового кодексу, механізм справляння пені може не запуститися. Звичайно, якісь комунальні підприємства на свій страх і ризик пеню введуть: "Харківміськгаз", наприклад, уже готовий її стягувати. Проте бажання комунальників покарати боржників легко розіб'ється об перше ж рішення суду. У тому, що знайдуться допитливі громадяни, які підуть оскаржувати нарахування пені до суду, можна не сумніватися. У тому, що суд прийме їх бік, сумніви є, однак, найімовірніше, він не візьме на себе сміливість підтверджувати дії комунальників, не підкріплені законодавчо.

Про те, що місцева влада продовжить реформу державного апарату, губернатор заявляв неодноразово. Але минулого тижня Михайло Добкін був гранично конкретний. За його словами, деякі управління Харківської облдержадміністрації будуть скасовані й реорганізовані, а кількість заступників губернатора - скорочена. Наприклад, у планах Добкіна об'єднати Головне управління освіти і науки та Головне управління у справах сім'ї, молоді та спорту, якщо вже об'єднані відповідні міністерства. Крім того, голова обладміністрації згадав обласні представництва міністерств і відомств, де працює сумарно близько 10,5 тис. чиновників.

У даному випадку планам губернатора, найімоврініше, судилося збутися: представництва міністерств і відомств можуть бути скорочені радикально. Щоправда, навряд чи це призведе до скорочення державних службовців центральних відомств і вже тим більше до перерозподілу повноважень на користь місцевих чиновників. Справа в існуванні центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), які, схоже, прийдуть на зміну скороченим міністерствам і послужать зміцненню президентської владної вертикалі, тому що ні від кого, крім президента, не залежать. Зараз ЦОВВ перебувають у стадії формування і, згідно законів еволюції бюрократії, будуть прагнути до розширення, а значить, з часом обростуть територіальними представництвами. Так, кількість чиновників якщо і зменшиться, то ненадовго. А більше повноважень місцева влада, найімовірніше, все одно не отримає, тому що саме ЦОВВ, а не місцеві адміністрації, є стовпами президентської владної вертикалі, яка стрімко формується.

Минулого тижня Михайло Добкін опинився в центрі скандалу, причому скандалу гучного і безглуздого. Як повідомило опозиційне видання "Главное", мешкнаець Куп'янського району, інвалід війни, три місяці намагався потрапити на прийом до Добкіна. 3 лютого - в день, коли у голови обладміністрації призначений прийом громадян, - ветеран зайшов до приймальні, але губернатора там не виявилося. Зате там опинився чиновник, який вигнав відвідувача з приймальні, ображаючи і використовуючи ненормативну лексику. Михайло Добкін повівся в цій ситуації єдино правильно: факт того, що сталося заперечувати не став, хама вигнав, а його начальника покарав дисциплінарно.

Історія ця була одразу ж підхоплена опозиційними ЗМІ і викликала великий резонанс. А безглуздість ситуації полягає у тому, що губернатор опинився замішаний у скандалі, пов'язаному з абсурдною по суті процедурою - особистим прийомом громадян.

Цей атавізм, покликаний продемонструвати близькість влади до народу, що не є, та й навряд чи може бути ефективним каналом комунікації між губернатором і мешканцями області. Одна людина не в змозі особисто вислухати проблеми багатотисячної громади. Особистий прийом має сенс для депутатів, округи яких доступні для огляду, але аж ніяк не для керівника величезної області. Тим не менш, опозиціонери заговорили про "святий обов'язок кожного чиновника спілкуватися з народом".

Ще недавно ім'я олігарха Дмитра Фірташа було оповите ореолом негативу. Головним чином це було пов'язано з боротьбою Юлії Тимошенко проти компанії Фірташа "Росукренерго", яка довгий час контролювала газовий баланс України. Але Тимошенко вже не у владі, а Фірташ - ось він, в Харкові, вибудовує імідж державного діяча.

У нашому місті олігарх перебував як голова малозрозумілої організації "Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні" (СПО) і взяв участь у першому розширеному виїзному засіданні президії цього органу, президії ради Федерації роботодавців України та Асоціації ректорів технічних ВНЗ України. На засіданні Фірташ пожалкував, що вчені винаходять багато, але впроваджується з їхніх винаходів мало, поскаржився на те, що молодим вченим не надають робочих місць, і пообіцяв, що незабаром з'являться пропозиції центральним органам влади щодо виправлення такої ситуації. Крім того, бізнесмен заявив, що хімічні підприємства його промислової групи будуть співпрацювати з ученими хімічного факультету Харківського політеху.

Ще одна новина, пов'язана з Фірташем, стосувалася можливого придбання ним черкаського "Азоту", який зараз знаходиться у власності харківського олігарха Олександра Ярославського. На форумі в Давосі Ярославський заявив про готовність продати це підприємство за 800 млн. доларів. Він також зазначив, що "Азотом" цікавиться Дмитро Фірташ, правда, бажані Ярославським 800 млн платити не хоче. У Харкові Фірташ підтвердив свою зацікавленість "Азотом".

І остання резонансна новина минулого тижня: у понеділок, 31 січня, Верховна Рада конституційною більшістю прийняла зміни до Конституції, що передбачають продовження повноважень парламенту до жовтня 2012 р. Відповідний проект закону підтримали 310 нардепів. Згідно документу, парламентські вибори відбудуться в останню неділю жовтня 2012 р., вибори президента - в останню неділю березня 2015 р. Термін повноважень сільського, селищного, міського, районного, обласного ради, депутати яких обрані на чергових виборах, складає 5 років.

Ще рік тому новина подібного масштабу стала б головною подією тижня. Але не зараз, коли радикальні суспільні зміни відбуваються із запаморочливою швидкістю. Крім того, хід цей був цілком очікуваний: по-перше, до парламентських виборів ніхто не готовий, по-друге, чинні депутати, навіть опозиційні, навряд чи з доброї волі зважилися б скоротити собі повноваження. І все пройшло досить буденно: як завжди було набрано необхідну кількість голосів, як зазвичай голосували картки, а не депутати, як завжди від фракції БЮТ відкололися чергові перебіжчики.