Книгу "Реабилитированные историей" будут писать в Харьковской области еще как минимум год Комісія Харківської облради з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації 6 червня проголосувала за продовження контрактів з керівником КП "Редакційно-видавнича група харківського тому серії "Реабілітовані історією" Людмилою Ровчак та комунального пошуково-видавничого агентства "Книга Пам'яті України" Віктором Петренком. Термін контрактів планується продовжити ще на один рік.

За словами Л.Ровчак, КП почало збір інформації для книги у 1993 р. Робота зі збору інформації про реабілітованих велася в архівах СБУ і в Державному архіві і вже завершена. Залишилося тільки опублікувати отримані дані. Вже опублікована одна книга (у двох частинах про 10 тис. реабілітованих по 1934 р.), залишилося опублікувати ще шість книг. Ще одне джерело інформації для поповнення списку реабілітованих - це архіви міліції. "Міліціонери поки не розкривають інформацію, скільки було репресовано людей за їхнім відомством. Йдеться про розкуркулених громадян", - зазначила Л.Ровчак.

Як зазначив голова постійної комісії з прав людини Олександр Давтян, потрібно підготувати проект опублікування інформації, отриманої комунальними підприємствами, в інтернеті, щоб вона була доступна всім охочим ознайомитися з нею.

Довідка "SQ". У перших 20-ти томах видання "Книга Пам'яті України. Харківська область" увічнені імена понад 345 тис. осіб - воїнів, партизанів, підпільників, а також понад 86 тис. визволителів. Другою складовою частиною видання стала Книга Скорботи, до якої занесені імена близько 100 тис. мирних громадян, загиблих під час окупації. Редакція працює над книгою пам'яті "Переможці", в якій публікуються розширені біографічні відомості про учасників Великої Вітчизняної та Другої світової воєн, чиї долі пов'язані з Харківщиною.

Річні бюджети КП "Редакційно-видавнича група Харківського тому серії "Реабілітовані історією" та комунального пошуково-видавничого агентства "Книга Пам'яті України" складають приблизно по 260 тис.грн.