У Київському районному суді вчора, 5 квітня, відбулося чергове засідання у справі харків'янина Євгена Звенигородського, який минулого року помер після затримання міліціонерами. На суді дав свідчення судмедексперт, який проводив експертизу тіла Є.Звенигородського. Про це розповів "SQ" Андрій Поліканов, адвокат підсудного міліціонера Богдана Цихмістра.

За словами експерта, смерть Є.Звенигородського настала від тупої травми живота. Є.Звенигородському було нанесено не менше чотирьох ударів у живіт приблизно в той час, коли він перебував у будівлі обласного управління МВС. Експерт не зміг відповісти, чи були нанесені Є.Звенигородському інші травми. За словами А.Поліканова, показання судмедексперта збігаються зі словами його підзахисного Б.Цихмістра, який визнав, що завдав Є.Звенигородському три-чотири удари в живіт. Після свідчень судмедексперта в суді знову вислухали аргументи обвинувачення й захисту.

Прокуратура просить засудити Б.Цихмістра до 9 років позбавлення волі, Олександра Марченка та Олексія Лазарєва, двох інших міліціонерів, які затримували Є.Звенигородського, - до 5 і 6 років відповідно. Адвокати останніх пропонують призначити їм умовний термін, оскільки вони не били Є.Звенигородського й умислу в їхніх діях не було. А.Поліканов просить призначити своєму підзахисному мінімальний термін позбавлення волі, з огляду на його визнання й каяття.

Сьогодні в цій справі буде винесений вирок.

Довідка "SQ". У справі судять колишнього помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра (1987 р.н.), колишнього помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) і колишнього оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня 2011 р., перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В.Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що завдав Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно надягли наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників. За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.