Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" та Харківський національний університет ім.В.Каразіна і Технічний університет Лодзі (ТУЛ, Польща) 6 квітня в Харкові підписали договір про співпрацю. В рамках співпраці планується розвивати міждисциплінарні дослідження та академічні обміни в соціально значущих і високотехнологічних сферах, зокрема, у сфері біомедичних та екологічних технологій, розвитку міст, телекомунікацій, комп'ютерних наук.

Як зазначив проректор з наукової роботи ТУЛ Ірнеуш Збочинський, університет Лодзі займає 9-е місце в країні серед державних ВНЗ (у Польщі їх більше 100). За його словами, налагодженню взаємин між польським та українськими ВНЗ сприятиме схожа слов'янська ментальність українців і поляків. І ще одне підтвердження серйозних намірів поляків у тому, що цього року на безкоштовне навчання до ТУЛ буде прийнято 26 українських студентів. Це рішення сенат прийняв тиждень тому.

Як зазначив завідувач кафедри Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури Олександр Буряк, університет уже 25 років співпрацює з польськими ВНЗ. Співпраця виявляється у тому, що студенти проходять ознайомчі та проектні практики у вишах Польщі. "Повідомлення про те, що в ТУЛ навчатимуться 26 студентів з України, дуже цікаве, й університет архітектури обов'язково намагатиметься направити туди своїх студентів. У ТУЛ є хороший архітектурний факультет", - зазначив О.Буряк.

Довідка "SQ". Технічний університет Лодзі (Politechnika Łódzka) був створений 1945 р. Він розміщений у 70 будівлях (колишніх фабричних приміщеннях) на території площею 200 тис.кв.м. У ВНЗ навчається 21 тис. студентів, працює 3 тис. викладачів. У ВНЗ дев'ять факультетів і 70 кафедр.