Державна екологічна інспекція в Харківській області на виконання листів прокуратури Жовтневого та Червонозаводського районів Харкова при перевірці ТОВ "Новобаварський бетон" і ЗАТ "Харківський дослідний ливарний завод" виявила звалища на відкритих земельних ділянках. Засміченням перше підприємство завдало державі збитків на 9,96 млн.грн., друге - на 9,61 млн.грн. Як повідомили 6 квітня "SQ" у Держекоінспекції, підприємствам направлені претензії з вимогою відшкодувати збитки добровільно.

Звалища були виявлені під час всеукраїнської акції з благоустрою "За чисте довкілля". За словами начальника відділу екологічного контролю поводження з відходами обласної Держекоінспекції Дениса Фарафонова, в рамках цієї акції інспекція до 31 травня здійснює позапланові перевірки території Харкова й області. Звалища двох згаданих підприємств, за даними інспекції, завдали найбільшої шкоди на перевірених територіях.

Довідка "SQ". Як раніше повідомив начальник Головного управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Роман Грива, в регіоні в рамках акції "За чисте довкілля" планується прибрати 4 тис. 432 стихійні звалища. На 1 квітня 1 тис. звалищ уже ліквідовані. За словами Р.Гриви, насамперед належить впорядкувати кладовища, братські могили, меморіали), почесні поховання, підходи і під'їзди до цих об'єктів. Також особлива увага буде приділена підготовці об'єктів загального користування (парки, сквери, дворові дитячі та спортивні майданчики, території на водних об'єктах).