У 64 квартири будинків, розташованих на території військової частини у Лозовій (Харківська обл.), знову заселять мешканців. Про це 5 січня повідомив журналістам лозівський міський голова Сергій Степанов. За його словами, будинки по вул. Блюхера та вул. Інженерній, що знаходяться на території військової частини, прийняті на баланс міста і знову стануть житловими.

Зокрема, планується, що до квартир цих будинків заселять городян, які стоять у черзі на житло. "Ми звернемося до Міністерства МНС України з проханням, щоб нам надали відповідну експертизу і документацію, які дозволять заселити ці будинки. Адже це унікальна ситуація, яка дозволить городянам жити у військовій частині", - зазначив С.Степанов.

Також мер Лозової додав, що міська рада прийняла на баланс гаражі, прибудинкову територію будинків у військовій частині і котельню.

Крім того, С.Степанов підкреслив, що після 2013 року, коли всі боєприпаси утилізують, ця територія, найімовірніше, втратить статус військової частини. Але що буде на цій території, мер Лозової поки відповісти не зміг.

 

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України у серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини А0829 почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 93 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана територією арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Сам арсенал знаходиться на відстані 1,2 км від Лозової. Тоді ж було прийняте рішення відселити мешканців будинків по вул. Блюхера та вул. Інженерній. Вони отримали квартири у Лозовій.

Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують. У цілому у 2011 році на території військової частини А0829 співробітники МНС підірвали близько 1 тис. 300 тонн боєприпасів, і ще 5,5 тис. тонн боєприпасів відправили на металобрухт. Залишилось розміновувати 147 гектарів технічної території арсеналу, на якій приблизно знаходиться 25 тис. тонн боєприпасів.