30 операцій з пересадки нирки від живого донора провели в Харкові з моменту створення відділення трансплантації нирки, в якому проводять такі операції. Про це 5 жовтня під час п'ятого Всеукраїнського з'їзду трансплантологів повідомив ректор Харківського національного медичного університету Володимир Лісовий. За його словами, більшість донорів - це жінки. "Гостре відторгнення ниркового трансплантанта протягом перших трьох місяців після операції спостерігалося тільки у трьох випадках", - зазначив В.Лісовий.

Ректор медуніверситету також повідомив, що 196 харків'ян зараз перебувають на гемодіалізі (метод очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності). Близько 70 осіб перебувають на перитонеальному діалізі (спосіб очищення крові усередині організму), з них близько 40% потребують пересадки нирки.

Довідка "SQ". Відділення трансплантації нирки є структурним підрозділом Обласного клінічного центру урології та нефрології ім. В.Шаповала, який входить до переліку державних і комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, що мають право здійснювати діяльність, пов'язану з трансплантацією органів та інших анатомічних матеріалів людини. Відділення було організоване 2006 р. і розраховане на 30 штатних ліжок.

Перша родинна трансплантація нирки у відділенні трансплантації нирки була виконана 14 грудня 2006 р. під керівництвом проф. В.Лісового.

Гемодіаліз, перитонеальний діаліз і трансплантація нирки - не конкуруючі, а взаємодоповнюючі й взаємозамінні методи лікування термінальної стадії хронічної ниркової недостатності.