Щорічно в Україні близько 17 200 осіб потребують трансплантації органів (нирки, печінки, підшлункової залози, серця). Про це 5 жовтня під час V Всеукраїнського з'їзду трансплантологів повідомив у Харкові президент Асоціації трансплантологів Україні, заступник директора Національного інституту хірургії та трансплантології АМН України Олег Котенко. За його словами, через недосконалість законодавчої бази, неправильну інформованість суспільства, неадекватне фінансування з боку держави, недостатній професіоналізм і досвід медичних кадрів трансплантологія в Україні розвивається невисокими темпами.

"Окрім того, ментальність нашого суспільства така, що більшість громадян України не готові і не хочуть донорувати органи родичів іншим нужденним хворим людям для порятунку їхніх життів Через це кількість операцій з пересадки органів набагато менша, ніж могла б бути", - зазначив О.Котенко.

За його інформацією, за останні 10 років в Україні виконано 852 трансплантації нирки, причому в останні 5 років кількість трансплантацій збільшилася вдвічі. Щорічно в Україні в середньому трансплантують 112 нирок, але потреба становить близько 2 тисяч трансплантацій на рік. Переважає трансплантація від живого родинного донора, хоча в останні 5 років спостерігається збільшення кількості трансплантацій від мертвих донорів.

Також О.Котенко повідомив, що за останні 10 років в Україні виконано 97 операцій з пересадки печінки, з них 94 - трансплантації частини печінки живого донора (в Національному інституті хірургії та трансплантології ім.Шалімова), 3 - трансплантації печінки від мертвого донора (в Запорізькому центрі трансплантації). "З 94 трансплантацій частини печінки від живого родинного донора в половині випадків операції зроблені дітям віком від 5 місяців до 18 років. У середньому в Національному інституті хірургії та трансплантології ім.Шалімова виконується 12-13 трансплантацій печінки на рік. Потреба ж в Україні становить від 800 до 1 тис. 200 операцій на рік", - підкреслив О.Котенко.

"Що стосується операцій з пересадки підшлункової залози і серця, то їх в Україні одиниці Так, за останні десятиліття через дефіцит трупних органів було проведено тільки 7 операцій з пересадки серця", - додав президент Асоціації трансплантологів України.

Довідка "SQ". У світі існує три моделі трансплантації залежно від ментальності і релігійних особливостей: трупна трансплантація (у Німеччині, Франції, Австрії, Польщі і т.д.), трансплантація органів від живого донора (характерно для Південної Кореї, Гонконгу, країн Східного регіону) і поєднання трансплантації органів від трупа і від живого донора (Нідерланди, Бельгія, США). В Україні домінує трансплантація органів від живого родинного донора, хоча у 80-і роки переважала трупна трансплантація нирки. Найпотужнішою системою трансплантації органів є система в США, яка дозволяє забезпечувати потребу більшості хворих.

Сьогодні багато країн намагаються дотримуватися приблизно однакової ціни на операції з пересадки органів для попередження трансплантаційного туризму і поїздок для трансплантації в інші країни. У США вартість трансплантації серця з річним забезпеченням відповідного лікування, післяопераційного моніторингу та імуносупресії становить 658 тис. 800 дол., легких -. 557 тис. 400 дол., комплексу серце-легке -. 874 тис.дол., печінки - 519 тис.дол., нирки - 246 тис.дол., комплекс печінка, кишечник - 1 млн. 58 тис.дол.

У Харкові на сьогодні провели 30 операцій з пересадки нирки від живого донора. Операції були проведені на базі Обласного клінічного центру урології та нефрології ім. В.Шаповала з 2006 року (з моменту заснування відділення трансплантації нирки).