Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля Учасник: народний депутат України (політична партія "Фронт змін") Геннадій Москаль.

Г.Москаль:

- Доброго дня. Я представляю не тільки партію "Фронт змін", але і Комітет з боротьби з організованою злочинністю і корупцією Верховної Ради України, де займаю посаду першого заступника голови комітету. Тому я, коли їду в регіон, як досвідчений чиновник беру статистику. Ось у мене статистичний бюлетень за 2011 р., підготовлений Державною службою статистики України, "Стан злочинності в Україні за 2011 р.", "Економічний і соціальний стан Харківської області за 2011 р. і за січень 2012 р.", підготовлені Головним управлінням статистики в Харківській області. Тому що завжди говорять, що я приїжджаю і щось вигадую.

Я відразу можу сказати - як правило, влада говорить одне, а я буду спиратися на статистику. Тому що є брехня і зухвала брехня з боку влади, а є державна статистика. На основі документів, клянусь говорити правду і тільки правду. Будь ласка, ваші запитання.

- Стосовно Харкова що ви можете сказати порівняно з іншими областями?

- Я звернуся до цифр. Про що ми говоримо? Що в Росії газ дорогий, Азаров нас закликає до збільшення видобування внутрішнього газу. У Харкові багато підприємств видобувають газ, акціонерне підприємство "Укргазвидобування", купа приватних компаній, при цьому газу ми купуємо в Росії все більше і більше, а видобуваємо все менше і менше. У Харківській області видобули природного газу та газового конденсату у 2011 р. 84,5% порівняно з 2010 р. Що це? Саботаж вказівок уряду або незрозуміле ставлення до виконання своїх обов'язків?

Що мене лякає? Не тільки по Харківській області, а й по всій Україні різке падіння виробництва продуктів харчування. Це говорить про те, що люди недоїдають, не можуть дозволити собі купити необхідну кількість їжі для підтримання біологічного стану. У Харківській області у 2011 р. виробили 69,4% яловичини і телятини від рівня виробництва 2010 р., м'яса птиці - 79,4%, ковбасних виробів - 85%, рибних виробів - 27,9%, соняшникової олії - 81,4 %, вершкового масла - 91,2%, жирових сумішей - 77,6%, сирів - 83,4%, горілки і міцних спиртних напоїв - 40,6% і т.д. Що стосується горілки і спиртних напоїв, то виробництво цих продуктів по всій Україні у 2011 р. скоротилося до 78,5% від рівня виробництва 2010 р. Скажіть, ми що, стали менше пити? Несхоже. Виробництво етилового спирту на 20% знизилося порівняно з рівнем 2010 р., виробництво шампанського скоротилася на 15%, виробництво вина - на 50%. Усе те, що ми недовиробили, - це те, що перейшло у тіньовий бізнес. А тінь нічого не дає ні у вигляді акцизу, ні у вигляді податку на додану вартість. Як можна так довести економіку? Як можна зарізати корову, яка давала молоко і годувала всю сім'ю? Це національна трагедія, що ми не маємо грошей, плачемо, а те, що приносило найбільший прибуток у казну, ми незрозуміло кому віддали, пустили в тінь. Це дуже погана тенденція щодо України.

У Харківській області продукція добувної промисловості становить 4,7% від усієї виробленої в регіоні продукції, легка промисловість - 1,1%, деревообробка - 0,7%, целюлозно-паперове виробництво та видавнича діяльність - 3,3%, виробництва продуктів нафтоперероблення - 6,6%, хімічна і нафтохімічна промисловість - 5%, металургія та виробництво готових металевих виробів - 5,1%. Промисловість Харківської області тримається на виробництві та розподілі електроенергії, газу та води. Інше все дає копійки за статистикою.

У 2011 р. поголів'я корів у Харківській області склало 93,9% від 2010 р., поголів'я свиней - 67,8% від 2010 р., вівці і кози - 95,6%, птиця - 89,9%. Це говорить про занепад сільського господарства в області. Сьогодні 40 639 голів корів в області. Наприклад, Коломацький район має 24 корови, а порахуйте, скільки голів в управлінні сільського господарства райдержадміністрації, я думаю їх набагато більше, ніж голів корів у даному районі. Якщо корова їсть сіно, то вони, напевно, зжирають величезні бюджетні кошти.

Експорт у Харківській області у 2011 р. склав - 1 млрд. 661 млн. 787 тис.дол., імпорт - 2 млрд. 600 млн. 900 тис.дол. Сальдо мінусове. Як так можна керувати областю, коли все завозиться за імпорто? 40,1% усіх підприємств області у 2011 р. отримали збитки. Збитки склали 5 млрд. 415 млн. 461 тис.грн. Скажіть, що за менеджмент в області? Ви б тримали такий менеджмент, якщо б він ваше інформаційне агентство довів до таких збитків?

Середня зарплата в Харківській області знаходиться на рівні Івано-Франківської та Тернопільської областей - 2506 грн. І не росте, а зменшується. Збитково в області працює видобувна промисловість (37 млн. 129 тис. збитків). У Росії газова і нафтова промисловість приносить прибуток, у нас вона, на жаль, приносить одні збитки. Деревообробка - 15 млн. 600 тис.грн. збитків, хімічне виробництво - 17 млн. 389 тис.грн. збитків, виробництво мінеральної продукції - 2 млн. 986 тис.грн. збитків. Заборгованість з виплати зарплати за 2011 р. склала 139 млн. 410 тис.грн.

Населення області у 2011 р. скоротилося на 15 тис. осіб. І так у всіх регіонах України. І немає жодного населеного пункту, який дав би приріст населення. У 2010 р. було 24 тис. 112 новонароджених в області, у 2011 р. - 24 тис. 101.

Заборгованість населення за комунальними платежами на кінець 2011 - 1 млрд.327 млн. 388 тис.грн.

Кількість зареєстрованих в області у 2011 р. злочинів склала 126,4% рівня 2010 р. У Харкові ця кількість склала - 127,1%, в Ізюмі - 129%, у Куп'янську - 159%, у Лозовій -158%, у Чугуєві - 149,5%.

У 2011 р. у Харківській області ввели в експлуатацію 82% житла від рівня 2010 р. У 2011 р. була введена в експлуатацію одна нафтова свердловина і чотири газових. Читаю звіт пана Добкіна на сесії, він говорить про 17 уведених в експлуатацію свердловин. Я їх у державній статистиці чомусь не знаходжу.

Навіть за січень 2012 р. зростання злочинності триває, вже становить 125,9% від рівня 2011 р. Тяжкі та особливо тяжкі -146,8%, умисні вбивства -144,4%, згвалтування - 700%, крадіжки - 131%, грабежі - 137%, розбої - 233%, шахрайство -131%, хуліганство - 126,2%.

- У свій час ви активно коментували зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва. Чи є у вас надія, що Климентьєва знайдуть?

- Коли зник В.Климентьєв, мені мої знайомі з числа працівників правоохоронних органів сказали - це зробили співробітники міліції, які були звільнені з правоохоронних органів за порушення, і яких колишній міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов поновив на службі. Ці особи себе скомпрометували, були під слідством, під судом. Який сенс був їх відновлювати - я не знаю. Ця справа аналогічна вбивству Георгія Гонгадзе. Так само керівництво МВС, як і керівництво МВС при Кравченку, знало, що це зробили співробітники міліції. Але викрити своїх - це самому піти у відставку. Більше нічого не стримує розкриття цього вбивства.

Керівництво МВС дійшло до маразму - вони відправили запит до НАСА, щоб отримати знімки з космосу, куди і з ким плив на човні В.Климентьєв у день зникнення. З таким підходом до справи вони б краще запросили палату номер шість. Це означає, що ніхто вже не знає, що робити, і починають запитувати НАСА, йти до екстрасенсів тощо. Я авторитетно заявляю, що МВС не хоче розкривати цей злочин. Якщо він буде розкритий, керівництву доведеться подати у відставку. Все там ясно, як Божий день. Щоб не було витоку, справу забрали з Харкова, МВС прийняло справу до свого провадження і поклало в сейф. Мої неодноразові звернення до Генеральної прокуратури з тим, щоб вона забрала цю справу у своє провадження, нічого не дали. Я пропонував створити оперативну групу зі співробітників СБУ, які не мають до цього злочину жодного відношення. Але чомусь у Генпрокуратури вистачає часу на справи 1996 р., на ЄЕСУ та інше, а на резонансний злочин, який фігурує у всіх міжнародних звітах, не вистачає.

- Уточніть, будь ласка, ще раз по заборгованості із зарплат по Харкову.

- З 1 млрд. 327 млн. заборгованості із зарплат у Харківській області частка Харкова становить 1 млрд. 20 млн. 175 тис. грн. Така заборгованість за 2011 р.

- Ви наводили досить гнітючі цифри падіння з усіх провідних галузях економіки. Але буквально недавно в результаті міжнародних опитувань Харків був визнаний одним з кращих міст з ведення бізнесу. Через що могла бути така оцінка?

- Що потрібно для ведення бізнесу? Достатня кількість вільних площ. Достатня кількість робочих рук та електроенергії, повинна бути розвинена інфраструктура - каналізація, вода, трансформаторні підстанції, гілки залізничного, автомобільного транспорту. Напевно, завдяки цим критеріям, Харків і зайняв таке місце, оскільки це колишня перша столиця, щось від цього ще залишилося, не встигли докрасти. Такої інфраструктури немає, наприклад, у Тернополі. Є умови, але інвестори чомусь не йдуть до нас. Але ж їм було б логічно зайти в Україну, є все, зарплати невисокі, робочих рук маса. А інвестори не йдуть. Я їх питав чому, я їх колись у Закарпатті запрошував, і "Samsung", і "Philips". Вони кажуть - у вас незрозумілі закони, у вас близько 130 контролюючих органів, з них 37 мають право призупинити роботу будь-якого підприємства. Вони кажуть: у вас суд непрозорий, залежний. За кордоном величезним злочином вважається образити інвестора, у нас інвестори йдуть і нікого це не цікавить.

- Що ж робити, щоб зламати ситуацію?

- Ви пам'ятаєте поляків зразка 90-х рр., вони були бідні, багато закуповувалися у нас у Харкові. Польщу вивело з бідності правильне голосування. Вони проголосували за Кваснєвського. Бальцерович заклав фундамент, Кваснєвський його розвинув. Бальцерович - національний герой, йому за 30 років будуть будувати пам'ятники. Він увів Польщу до Євросоюзу, до НАТО, до всіх міжнародних організацій. Якби не Кваснєвський, ніхто не знає як би повів себе Кучма у 2004 р. Він попередив: "Не дай Бог, Льоня, застосуєш силу", він сам приїжджав і стояв на Майдані. Україна весь час розраховується за неправильне голосування. Я дуже розраховую, що 28 жовтня люди прийдуть на вибори, бо якщо не прийдуть, їх голосом скористається влада. Я сподіваюся, що люди проголосують за опозиційні сили. Я впевнений, що після 28-го жовтня країна повернеться на 180 градусів.

Чому не пустили ОБСЄ до Тимошенко? Я не можу зрозуміти. Влада такими вчинками підштовхує Нобелівський комітет до присудження премії Тимошенко.

- В опозиції є свій Бальцерович?

- Опозиція має достатній кадровий потенціал. Досить є розумних підготовлених людей, які не затребувані цією владою тільки тому, що вони в опозиції. Якщо влада буде підбирати собі тільки лояльних - успіхів цій влади не бачити.

- Російський академік Гундарєв доводить, що Ющенко був не отруєний, а хворий на проказу. І він написав листа із застереженням Юлії Володимирівні, що вона теж може бути заражена.

- Кажу як людина, яка вивчала судову психіатрію в трьох вищих навчальних закладах - Ющенко хворий на голову, а не на проказу. Ця хвороба може передаватися, якщо довго з ним спілкуватися. Під час його президентства я був найзатятішим його критиком. Я з ним не спілкувався і не спілкуюся. Він нещодавно подав на мене до суду на 1 грн. чомусь у Сімферополі. Президент судився з "маленьким українцем", хотів розорити мене на 1 грн. Ющенко хворий на голову. Його брат реєструє божевільні законопроекти, Фрейд би перевернувся в труні. Не знаю, спадкова ця хвороба, або придбана.

 

Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля
Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля
Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля Пресс-конференция народного депутата Украины Геннадия Москаля