Представители ОБСЕ попросили предоставить Ю. Тимошенко телефонПредставники ОБСЄ Вальбурга Дуглас і Аса Ліндестам, які сьогодні, 5 березня, прибули до Качанівської колонії в Харкові, де відбуває покарання екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, не змогли зустрітися з нею. Про це вони повідомили журналістам, після того як вийшли з території колонії. За словами члена Парламентської Асамблеї ОБСЄ від Швеції А.Ліндестам, їм було відмовлено в зустрічі з Ю.Тимошенко.

Представники ОБСЄ також повідомили, що вони зустрілися з керівництвом колонії та попросили надати в користування Ю.Тимошенко телефон і прибрати з її камери відеоспостереження. "Те, що зараз відбувається в Україні, викликає занепокоєння. Ми будемо продовжувати просити про зустріч з пані Тимошенко", - заявила А.Ліндестам.

В.Дуглас також зазначила, що письмова відмова у відвідуванні Ю.Тимошенко надійшла від української влади до посольства Швеції тільки сьогодні об 11.00. "Поки ми не отримали письмової відмови, ми думали, що нам дозволять зустрітися з Ю.Тимошенко, тому й приїхали. Відповідь ми отримали пізно, адже всім було відомо, що ми прилетимо до Харкова о 9.00", - зазначила В.Дуглас. За словами представників ОБСЄ, їх дуже стурбувало те, що їм не дозволили зустрітися з Ю.Тимошенко, а також не надали жодних даних про стан її здоров'я.

За словами начальника Качанівської колонії Івана Первушкіна, зустрітися з Ю.Тимошенко іноземні представники можуть тільки після узгодження цього питання з Міністерством закордонних справ. Такого погодження у них зараз немає.

За словами представників ОБСЄ, вони хотіли поспілкуватися з Ю.Тимошенко телефоном, проте їм також у цьому відмовили. "Телефонні розмови у нас здійснюються тільки в черговій частині, де встановлені таксофони. Юлії Володимирівні неодноразово пропонувалося пройти до чергової частини і поговорити таксофоном, проте вона наполягає на тому, щоб таксофон встановили в її приміщенні", - заявив І.Первушкін.

За його словами, законодавство дозволяє ведення відеоспостереження у виправних установах. "У нас і в інших приміщеннях є відеоспостереження, це режимна установа", - зазначив І.Первушкін.