О.Давтян:

- Доброго дня. На попередній прес-конференції я говорив про те, що закон про місцеве самоврядування, який був прийнятий Верховною Радою, не демократичний. Ми говорили, що всіма законними способами будемо домагатися, щоб ці норми закону були скасовані (мається на увазі норма закону, яка забороняла партійним організаціям, які створені менше року тому, брати участь у виборах - "SQ"). І ось тепер Верховна Рада прийняла зміни до законодавства, цю норму скасували. Те, про що довго говорив "Фронт Змін", відбулося. Тому мільйони людей зможуть вибирати тих, кого вважають за потрібне.

Ця норма закону нормальна, але не можна змінювати правила гри під час самої гри. Їх намагалися змінити, але потім під тиском громадськості, міжнародної громадськості, дипломатичних корпусів Верховна Рада, за наполяганням президента, зробила крок назад, і внесла зміни до закону про вибори. Я повторюся: я не кажу, що норма закону погана, вона гарна, але не на ці, а на наступні вибори.

- Після внесених змін до закону скільки тепер регіональних, міських партійних організацій "Фронту Змін" у Харківській області будуть брати участь у виборах?

- У виборах братимуть участь усі партійні організації, які є в м. Харкові й області. Ми висуваємо членів своєї команди до усіх рад. Ми так і планували. У нас не гальмувався процес підготовки, ми знали, що цю норму закону скасують. У нас нічого не змінилося, просто нам дали відмашку.

- А звідки Ви знали, що так станеться. Ось, наприклад, Сергій Тігіпко, коли дізнався, що буде третій, четвертий тур виборів, утік від Віктора Януковича. Тобто йому сказали, що В.Янукович не виграє. Звідки Ви знали, що до закону про вибори внесуть зміни?

- Ви зараз про які вибори говорите? Про вибори президента в 2004 р.?

- Так.

- Почекайте. Ми збиралися, напевно, місяці два тому (мається на увазі минула прес-конференція - "SQ"). Я вам сказав, що ця норма закону буде скасована.

- Так звідки Ви це знали?

- Ну звідки ми знаємо, що сонце сходить. Його немає, але ми знаємо, що воно має зійти. Ми знали, що ця норма недемократична. І Янукович, який сьогодні хоче бути президентом всієї України (у нього це слабо виходить, але виходить), це розумів. Ви вже помітили, що десь він пішов на поступки Російській Федерації, в той же час не відмовляється від Європи. Янукович не хоче бути диктатором. А це така норма закону була ... Від неї ж не тільки ми страждали, я маю на увазі "Фронт Змін".

У нас взагалі вийшло тоді так, що з 700 районів України, 26 обласних центрів плюс Київ і Крим нам дозволили балотуватися лише до 18 рад замість 1 тис. 18 рад. І Арсеній Петрович (лідер партії) провів величезну роботу, і я цьому свідок. У нього були зустрічі з трьома-чотирма послами на день. І вони до нього приїжджали, і були задіяні зв'язки в Раді Європи та в Парламентській асамблеї, тобто багато було задіяно важелів для того, щоб цю норму прибрати. Адже як би там не було, але Арсеній Яценюк на минулих президентських виборах отримав близько 2 млн. голосів виборців. А виходить, коли прийняли закон, цим 2 мільйонам людей сказали: за партію Яценюка ви голосувати не можете. Але це не правильно!

- Але ж Ви тільки що сказали, що ця норма демократична.

- Так, але для наступної виборчої кампанії.

- Але ж "правила" створюються не на одну виборчу кампанію?

- "Правила" повинні створюватися на наступну виборчу кампанію. Якщо зараз Янукович чи хтось інший внесе законопроект, що президент України буде обиратися не на 5 років, а на 10, то цей закон повинен прийматися не на цю каденцію президента, а на наступну. На цю не можна, це не демократично. А на наступну - можна, адже народ тоді знатиме, за що голосує. А тут вийшло, що 2 мільйони людей владі заважають, так не можна робити. Тобто, якщо б сьогодні оголосили, що на вибори 2015 р. партії, які створені менш ніж за 365 днів до виборів, не зможуть брати участь у виборах, це було б чесно. Якщо хто хоче брати участь, сьогодні підуть і зареєструються.

- Виходить, якщо Вас повідомили, що цю норму закону приберуть ...

- Мені ніхто не повідомляв.

- Але, як би там не було, виявляється, що наше законодавство змінюється не внутрішніми процесами, а зовнішнім тиском? Хіба це нормально?

- Демократія, на жаль, до нашої країни приходить із зовні, а не зсередини. У нас країна не демократична: після Радянського Союзу, поляків, татаро-монгольського іга все життя до когось прислухається, на жаль. Ось тому наша задача, задача "Фронта Змін" внести зміни, щоб виростити молоде покоління політиків, які самі будуть приймати рішення для своєї країни. Може, Ви маєте рацію, але говорити, що у нас на 100% існує демократія і свідомість, не можна. Ми з Вами знаємо, що це не правда. Ми з Вами це побачимо 31 жовтня, коли більша частина молоді, яка бере участь у дискотеках на площі, не піде голосувати. Ось же в чому проблема.

Я проходив не одну виборчу кампанію і бачу, що молодь тільки за допомогою "стусанів" йде голосувати. Не розуміють вони, що голосують за себе, адже їх бабусям і дідусям уже все одно, хто буде представлений в облраді. Вони доживають своє життя. Ось наше завдання: виростити таке покоління, яке усвідомлює, що вони повинні йти голосувати.

- Ви проводили в Україні заходи, щоб показати недемократичність закону про вибори?

- Так, ми пікетували Верховну Раду, було кілька тисяч людей. Ми пікетували облраду. Ми робили все, що можна було: писали листи, зверталися. Ми два місяці тільки цим і займалися. Але були впевнені, що доб'ємося свого: списки до міськради і до райрад готували два місяці тому. І коли оголосили про нову норму, згідно якої ми не могли брати участь у виборах, я сказав: "Йдемо! Готуйтеся!". Не знаю, може моя впевненість у нашій країні зайва небагато, але ми були впевнені, і демократичні моменти перемогли. Я з цього радий, наша країна рухається в нормальному напрямку.

- Коли заплановані обласна і міська партійні конференції, де будуть офіційно затверджені кандидати в депутати місцевих рад?

- Виборчий процес починається 11 вересня, а конференції у нас пройдуть, наскільки я пам'ятаю, з 15 до 27 вересня. Тобто в ті норми, які встановлені законодавством.

- Після виборів напевно залишаться партії, які не пройдуть до рад і яким потрібно буде приймати рішення з кимось об'єднуватися. Кого буде брати в свої ряди "Фронт Змін"?

- "Фронт Змін", за опитуваннями, входить до числа чотирьох партій, які проходять. З ким об'єднуватися? Може, буду говорити крамольні речі, але місцеві ради - це місцеве самоврядування. Тут не повинно бути партійного інтересу. Ми спостерігали у п'ятій каденції міськради не зовсім нормальні речі. Коли, наприклад, депутати від БЮТ голосували проти питань, які потрібні місту. Це дурість. Ну, при чому тут партійна приналежність до питання: робити каналізацію або не робити? Виділяти гроші на дитячий будинок чи не виділяти? Будувати чи не будувати спортзал? При чому тут партійна приналежність? Ми городяни, я патріот свого міста. Тому, якщо для міста це буде вигідно, я буду голосувати з тими людьми, хто за це буде піднімати руки. І не має значення, яка у кого партійна приналежність. Я взагалі вважаю, що на місцевому рівні повинні йти депутати від мажоритарних округів. Я був колись мажоритарником. Мене знали люди, і я їх знав в обличчя. І досі зустрічаюся з ними, допомагаю їм, вони до мене звертаються з якимись проблемами. Скажіть, сьогодні хтось знає своїх депутатів в обличчя? Ніхто.

Я піду за мажоритарним округом, я не боюсь, не буду ховатися за спинами. Також йду на чолі партійного списку, хоча я б не йшов. Але зобов'язаний. Я не боюся зустрічатися зі своїми виборцями. Те, що своїм виборцям обіцяв, усе виконав. А обіцяв одне: буду на вас чесно працювати. Не обіцяв ні доріг, ні каналізацій. Я це потім робив. Вважаю, що це правильно, коли кожна людина має знати свого депутата.

З ким будемо кооперуватися? З тим, з ким буде корисно для міста. Це ж не Верховна Рада, тут же не треба створювати коаліцію. Але голосувати треба за те, що корисно для міста.

- За яким округом підете?

- За сільським. Ну навіщо говорити, адже поки виборів немає. Вони розпочнуться 11 вересня. Не буду рекламуватися. Чому йду за сільським округом - тому що буду балотуватися до Харківської облради.

- Який відсоток розраховуєте взяти в обласній та міській радах?

- Я ж не Нострадамус. Як будемо працювати, так за нас і проголосують. Повірять - проголосують. На жаль, на минулих виборах сталося затемнення, найцікавіше, воно й зараз відбудеться. До нас приходили наші прихильники, активісти, в основному це були жінки середнього віку. Приходили і говорили, що на них найшло затемнення, і вони голосували за Сергія Тігіпка. Чому? Чорт його знає, чому. Сподобався. Що сподобалося? ... Не зовсім молодий, але добре зберігся, мрія самотніх домогосподарок. У політичному аспекті він показав своє обличчя: втік від Януковича, прибіг до Януковича. Зараз щось трапиться - втече від Януковича, потім знову прибіжить. Ну, людина вибирає собі бізнес-проекти, будує їх. Дуже прикро, що наш народ слабо в цьому розбирається. Вибирають за формою особи, є окуляри, немає оклярів, говорить добре. Легко дурити таких людей.

- Скільки відсотків підтримки, відповідно до соцопитувань, має на сьогодні лідер Вашої партії Арсеній Яценюк?

- Чесно скажу, соцопитування ми тільки зараз проводимо, але у мене є шпигунські дані з різних штабів супротивників. В одному соцопитуванні було по Харкову 5,5%, в іншому - 2,2%, третьому - 0%. По Україні зараз наш рейтинг становить 5,8%, а був 4,5%. Але зрозуміло, якщо б А.Яценюк зайняв би якусь посаду, то відсоток був би вищим. Хоча те, що він не при владі, для нас добре, з ним залишилися найстійкіші, а та мішура, яку до нас присадили, а це тисячі, відпала сама собою.

- Чи згідні Ви з тією думкою, що зараз кандидатура, яка висуватиметься в мери Харкова від Партії регіонів, є безальтернативною?

- Взагалі-то я не можу судити, є альтернатива чи ні, оскільки не знаю список кандидатів.

- Я маю на увазі в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса.

- Так, ми знаємо, що Геннадій Адольфович йде у міські голови. Хто ще йде?

- Президент Харківської громадської організації "Харківські сузір'я" Андрій Білогрищенко.

- Так, хто ще?

- Ігор Швайка.

- Хто це?

- Голова Харківської обласної організації ВО "Свобода".

- Ну, ви ж розумієте, що "Свобода" у Харкові має нульову перспективу.

- Голова обласного комітету Комуністичної партії України Алла Александровська.

- Алла Олександрівна ... Ну, вона йде не один рік, 4-5%, напевно, комуністи візьмуть.

- Екс-губернатор Арсен Аваков.

- А.Аваков не йде, наскільки я знаю. Я не знаю щодо нього, давно з ним не зустрічався. Давайте дочекаємося висунення кандидатур, і я тоді до вас прийду і буду про кожного щось розповідати.

- Від Вашої партії хтось буде йти в мери Харкова?

- Ні, від нашої партії не йде ніхто. Поясню чому. Ми вважаємо, що вибори - це не Олімпійські ігри. Я вже це казав. В Олімпійських іграх головне - участь, а на виборах головне - перемога. Якщо б у нас був кандидат, який би міг позмагатися за перемогу, то він би був висунутий. На сьогодні, не хочу хвалитися, але є одна людина, яка могла б узяти участь, це я. А я не хочу.

- Чому?

- Є багато причин. Причина перша: працювати не хочу. Я дуже чесно ставлюся до роботи. Ось, здавалося б, не хочу хвалитися, але я став депутатом міськради. До мене приходили на прийоми чотири рази на місяць по 80-100 осіб. Я всіх приймав. Жодна людина, яка до мене звернулася, не залишилася без відповіді. Якою була відповідь - позитивною чи негативною, це інша справа, але вона була. 80% приходили за матеріальною допомогою. І всі отримували. Я чесно ставився до цієї роботи, приходив додому хворий. 80 людей прийняти це складно. А до інших депутатам приходили 20 осіб на місяць.

Якщо б, не дай Бог, я став мером: прощавай сім'я, діти, онуки, робота. Навіщо мені ця треба? Я й так намагаюся в міру можливості допомагати місту. Чим можу, багато не можу, але чим можу, тим і допомагаю. Є люди, які віддають себе роботі. Я вважаю, що сьогоднішня команда, хоча в політичному плані це мої опоненти, робить для міста більше, ніж робили до цього всі мери, разом узяті. Я всіх мерів знав і знаю особисто, знаю, як вони працювали, працював з ними, і бачу, що в місті зараз зовсім інший рух. Мене він влаштовує як городянина.

Друга причина: не треба заважати тим, хто працює. Так, як Кернес працює по 20 годин на добу, я працювати не зможу. Вік не той. Я своє відпрацював, з 15 років працюю. Досить, хай молоді працюють.

- Як вище партійне керівництво, зокрема А.Яценюк, який зараз в опозиції до влади, ставиться до того, що ви на місцевому рівні хвалите команду Партії регіонів?

- Яценюк їх знати не знає. Він мені сам ставить запитання. Наприклад, викликав до себе і запитав, що за конфлікт у Харкові з дорогою. Я неупереджено розповів, що відбувається. Я не був прихильником будівництва догори через Лісопарк з особистих причин. Я там живу, я через цю дорогу втратив частину тиші: у мене тепер шум з обох боків, а раніше був тільки з боку вулиці Дерев'янка. Я хотів дивитися на ліс, а тепер дивлюся на дорогу. Але я ж не можу своє особисте ставити на противагу громадському. Я говорив: дорога там де-факто була все життя.

Я пояснив Арсенію Петровичу, що це політичне протистояння двох кандидатів у мери міста. І запитав: якщо буде команда, кого нам підтримувати: Юліного або Вітіного? Яценюк сказав: нікого.

- Зараз точиться багато розмов, що нова влада, мається на увазі Г.Кернес, обмежує бізнес. Що у зв'язку з Євро-2012 не повернуті якісь гроші і так далі. Вашого бізнесу це торкнулося?

- Я не знаю, кому повинні і що повернути. У мене нічого не брали, і повернути мені нічого не повинні. А ось ті, хто це кажуть, хай повернуть, що вони повинні. Про Євро-2012 мені багато чого є сказати. Скажу про своє "хворе", про готельний бізнес. Та влада обіцяла, ця обіцяє: нічого не робить. Я не знаю, що повинні, про які гроші йдеться?

- Йдется про те, що нібито не виконуються якісь зобов'язання?

- Які?

- Не уточнюється.

- З готелів? Нас збирали раніше, ще був Васюник (Іван Васюник, віце-прем'єр-міністр в уряді Юлії Тимошенко - "SQ"), говорили, що дадуть держкредити. Ми не просимо, щоб нам щось дарували. Але сьогодні банки грошей не дають. Васюник обіцяв, що Нацбанк дасть гарантію комерційним банкам, або будуть видані держкредити. Обдурили. Сьогодні вони можуть сказати, що хотіли дати, але їх не обрали. Сьогоднішні керівники говорять про те, що кредити дадуть, потім говорили, що навіть відсотки будуть за нас платити. Ще не дали ні кредитів, ні відсотків, нічого. Без кредитів неможливо розвивати бізнес. Мені потрібно кілька десятків мільйонів, щоб зробити два готелі до Євро 2012. Я встигаю їх зробити, якщо почну до Нового року. У готелі "Інтернаціональ" потрібно робити реконструкцію, в "Парк-плазі" - ремонт. Кредиту немає, я не настільки ..., не буду говорити це слово, щоб вкладати гроші в бізнес, м'яко кажучи, не прибутковий. Якщо буде на це добра воля уряду, я це зроблю.

Готель, який будується біля пл.Свободи. Його будує Олександр Владиленович Ярославський. Він багатий чоловік, він будує собі готель, не знаю для чого. Я можу довести, що він збитковий (принаймні, те, що вони заявили). Готель у "5 зірок" збитковий. Торговельні центри будуть прибутковими, а готельний бізнес у Харкові нульовий. А у мене виходить так, що якщо буде кредит, можу видати 200 номерів п'ятизіркових. Але "5 зірок" для Харкова неприйнятно. Я посилаюся на документи, які для нас готувала одна з кращих консалтингових компаній світу. Тому "Інтернаціональ" буде реконструйовано під "4 зірки", але мені не потрібно її підганяти до Євро-2012. Це не прибуток, коли там буде хтось жити три-чотири дні. Готель "Харків" (217 номерів "4 зірки") сьогодні працює. П'ятизіркових готелів у Харкові поки немає. Ось, може, побудує Ярославський. Але проекту поки ніхто не бачив, бачили тільки ескіз. Але він багата людина, він може собі побудувати збитковий бізнес, напевно.

- Якщо не буде держкредитів, виходить, не буде номерів і, значить, Харків не буде готовий до Євро-2012?

- Чому? Є ж якісь міні-готелі, переобладнують гуртожитки. Це не моя турбота, я займаюся бізнесом. Я не можу собі будувати збитковий бізнес, у мене онуки ростуть. Західні інвестори до нас поки йдуть обережно. Українських інвесторів немає. Російські інвестори є, ведемо переговори з компаніями, які дуже зацікавлені в наших площах. Якщо компанія володіє 5-6 готелями в світі, то їй потрібно просувати свій бренд. Навіть якщо в Харкові в перший час готель буде збитковим, то ці збитки будуть покриватися за рахунок Лондона чи Парижа. Бізнес не має кордонів.