Геннадий Кернес: Если мы будем делать все только третьего сорта, надолго этого не хватит
Дванадцять років тому, після активної роботи в бізнесі, він поринув у харківську політику, ставши депутатом міськради. Про минуле говорити не любить. Його формат - сьогодення і майбутнє. Найбільш яскраві особисті якості - цілеспрямованість і неприборкана енергія. Мав нагоду стати парламентарієм, але відмовився від депутатського мандата на користь посади секретаря Харківської міськради. Чотири останні роки - представник команди Добкіна у міськраді, сьогодні формує свою команду як в.о. мера. Геннадій Кернес рекомендацій не потребує.

- Харків'яни бачили Вас різним. Депутат міськради, ведучий програми "Без купюр", керівник виборчої кампанії кандидата в мери Михайла Добкіна, секретар міської ради і тепер - в.о. міського голови ... Харків втратив Кернеса-трибуна, але придбав Кернеса-господарника? Навіщо Вам це потрібно - господарювати?

- У 1998 році я в перший раз став депутатом міської ради. Вже тоді висловив свою громадянську позицію. Тодішні процеси в суспільстві - незалежність, ринкова економіка і демократизація - вимагали реорганізації і наведення ладу. Відповідно, я виступав з ініціативами, що стосуються взаємовідносин населення і влади. Я був обраний депутатом і потрапив до представницького органа влади. Мабуть, процес, який привів мене до керівництва містом, найбільш чітко висловлює моє кредо. Значить, цим шляхом я маю піти.

- Коли Ви були обрані депутатом, Ви боролися за те, що зараз намагаєтеся втілити в життя як мер?

- Правильно, для цього я працюю.

- Чи думали Ви, ким могли б стати, складися обставини трохи інакше?

- Те, що я був би активним членом суспільства, - однозначно. Тому що я застав часи змін, і знаєте ж, як кажуть: "Не дай Бог жити в часи змін". Тому які можуть бути сумніви? Я не шкодую про те, що було, і думаю, як буде, що завжди можна і попередити, і передбачити деякі події.

Сьогодні я впевнений, що дії мої і команди, в якій я працюю, яка працює зі мною, спрямовані на творення, розвиток і відродження.

- Багато хто думає, що Ви робите це заради допінгу опору. Як далеко це може Вас завести, якщо все дійсно так?

- Я міг кілька разів переїхати з Харкова, виїхати до Києва. Така можливість у мене була, але я живу і працюю в Харкові - цим все сказано. Як мені здається, допінг полягає в тому, що, добиваючись результату, ти, як будь-який активний чоловік, який хотів би досягти результату в житті, отримуєш підживлення, зміцнюється в правильності своїх дій. Цілеспрямованість - риса мого характеру. І я не думаю, що це погано.

- Що можна назвати головним результатом Вашої діяльності за чотири роки?

- Я вважаю, що найбільша робота, яка була розпочата за час нашої каденції, - це комплексне реформування, реорганізація сфери ЖКГ. Сьогодні і профільне міністерство висловилося за нові форми управління галуззю. А роботу з підтримки ОСББ ми почали одразу ж, як тільки прийшли в коридори влади. І тут нами зроблено головне: створено фундамент, на якому ми продовжуємо будувати ефективну для споживача - для харків'янина - систему ЖКГ.

Також ми системно підійшли до питання ремонту та реконструкції доріг у Харкові. Спочатку оцінивши ситуацію, проаналізувавши всі "за" і "проти", практично з нуля створили матеріально-технічну базу. У місті другий рік повноцінно працює новий асфальтобетонний завод, уже додатково закуплений другий пересувний асфальтобетонний завод, який дасть можливість більш ефективно ремонтувати дороги на сучасному європейському рівні.

Ми відродили благоустрій у місті, проводиться робота як у сфері комунального господарства, так і в житловому господарстві. Це відродження КП "Харківзеленбуд" - тепер ми вирощуємо власні квіти, створюємо з них клумби та квіткові панно, ми відроджуємо сквери, парки і зони відпочинку для харків'ян. У розпалі реконструкція Червоношкільної набережної.

У житловому господарстві введено комплексний підхід до наведення ладу як в житлових будинках, так і на прибудинковій території, що включає в себе створення умов для проживання людей різного віку. Це і дитячі майданчики, і лавочки, і майданчик для контейнерів ТПВ, і відновлення освітлення. А сьогодні спільного з провайдерами та кабельниками ми впроваджуємо проект з ремонту під'їздів житлових будинків - передані в роботу перші 150 під'їздів. Вірю в результат і в цьому напрямку.

Ще одна дуже важлива частина нашої роботи пов'язана із зверненнями громадян. Ми створили працюючу систему електронного документообігу, центральну диспетчерську службу "15-62" і налагодили контроль за виконанням замовлень та ліквідацією проблем, про які заявляють харків'яни.

- Це новація?

- Я думаю, ми були першими в цьому напрямку.

- Чи змінилося щось в методах управління містом?

- Ми впритул підійшли до реформування управлінського апарату в органах місцевого самоврядування. Адже сьогоднішні вимоги до влади кожного харків'янина мають бути почуті і задоволені. Але бути у владі - це не означає, що ти все можеш. Влада послуг не надає, наше основне завдання - створити умови і можливості для всіх сфер життєзабезпечення і життєдіяльності Харкова. Для результату в досягненні цієї мети депутати міської ради прийняли рішення про ліквідацію районних рад, щоб створити всі умови для оперативного та ефективного реагування на існуючі в місті проблеми. А ефективно працювати для влади означає мати ефективне управління, і сьогодні в Харкові цей процес уже в активній фазі.

- Чи могли б Ви сказати, що головне для Харкова у Євро-2012? Можливо, головне - гроші чи сама можливість проведення змагань?

- Євро-2012 для Харкова - це програма, яку ми почали в повному обсязі у 2009 р. І за 3 роки ми повинні зробити те, що не робилося десятиріччями.

У цьому напрямку ми працюємо спільно з урядом, приватними інвесторами, європейськими партнерами, в даному випадку з УЄФА. Тобто, сьогодні ми працюємо наближено до європейських стандартів. Обслуговування такого форуму, як чемпіонат Європи з футболу, - це визнання для Харкова. А для будь-якого харків'янина, любить він футбол чи ні, є практична користь: Євро-2012 дасть нам можливість і далі, не зменшуючи темпу, відроджувати і розвивати наше місто.

- Тобто Євро-2012 - це перевірка того, чи можемо ми побудувати план і реалізувати його?

- У Харкові близько півтора мільйонів мешканців, до нас часто приїжджають гості. Якщо проводити паралель з 2002 р., то тоді, будучи депутатом Верховної Ради, нинішній голова облдержадміністрації Михайло Добкін (в його каденцію міського голови Харків увійшов до складу міст України, що приймають Євро) виступав з ініціативою надати Харкову спеціального статусу. І зараз, у 2010 р. і до 2012 р., звичайно, у чотирьох приймаючих міст за програмою Євро-2012 і є спеціальний статус.

І надалі будь-яка перемога нашої країни з проведення масштабних спортивних або будь-яких інших заходів - це розвиток, це залучення інвестицій, це залучення ідей, це підйом духу, це патріотизм ... Все це - відродження. І я впевнений, що такі дії спрямовані виключно на зміцнення ролі України в Європі і в світі. І тому ми дуже пишаємося, що Харків обрано одним з міст, що приймають Євро-2012.

- Наскільки узгоджені дії людей, що відповідають за проведення Євро в Україні? Хто входить до цієї команди?

- Президент особисто очолює спеціальний комітет з підготовки та проведення матчів Євро-2012. В уряді за Євро-2012 відповідає Борис Вікторович Колесніков в статусі віце-прем'єр-міністра. Це говорить про рівень відповідальності.

І міністри, і чотири губернатори, і чотири мери приймаючих міст - це одна команда, яка працює в інтересах іміджу України, яка взяла на себе певні зобов'язання перед УЄФА щодо підготовки чемпіонату Європи з футболу.

- Кілька суперечливих питань. Трамвай на Пушкінській. Коли знімали рейки, говорили, що там буде налагоджена альтернативна та повністю адекватна система транспорту, проте на неї надходять скарги. Вони справедливі?

- Так, трамвай - це екологічно чистий вид транспорту. Але є і такі питання, як оновлення рухомого складу, ремонт шляхів за сучасними технологіями. Це ціла система, яка має бути зручною для пасажирів. Харківському трамваю вже 104 роки. Звичайно, потрібно поважати історію, але потрібно думати і про розвиток міста. Головним у прийнятті рішення були інтереси міста, зручність транспортної схеми для харків'ян, екологічний стан. Тому емоції, звичайно, можуть бути присутніми, але відповідальність обов'язкова. Оцінку нехай дають харків'яни і фахівці.

- На Пушкінській є яка-небудь заміна трамваю?

- Звичайно, це і громадський транспорт, і метро.

- Наступне питання - бібліотека ім.Кушнарьова. Навіщо вибрали таке місце, адже поряд уже є бібліотека університету?

- При такому підході можна сказати, що і сад Шевченка - прилегла до університету територія, і там можуть гуляти тільки студенти універу. Я не хочу стверджувати, що ми у всьому праві, але й не погоджуся, що ми хочемо як гірше. Це буде сучасна бібліотека, яка дасть молоді доступ до електронних баз книг і архіву, яка буде забезпечена всіма можливостями міста, спонсорами - людьми, зацікавленими в тому, щоб бібліотека розвивалася. Я не вважаю, що це погано. Ми не будуємо дискотеку, ми будуємо бібліотеку - цим все сказано.

-Що Ви відповісте тим, хто говорить, що всі Ваші дії спрямовані на те, щоб зробити Харків містом для багатих?

- А це погано, якщо в Харкові будуть жити багаті люди? Що людей сьогодні цікавить? Робота, гідна зарплата і, відповідно, можливості, зручність, безпека і комфорт. Якщо ми будемо робити все третього сорту, надовго цього не вистачить.

- Ви ухиляєтеся від відповіді на питання, чи будете балотуватися в мери. Тим не менше, губернатор Михайло Добкін Вас підтримує. Чому Ви не говорите про свої цілі?

- Днями Президент України підписав закон про місцеві вибори. Я ніколи не заперечував своєї участі в суспільно-політичному житті міста. І можу сказати, що буду продовжувати брати участь у цьому процесі. У якому статусі? Я буду керуватися інтересами міста, інтересами харків'ян і політичної сили, яку представляю - я член Партії регіонів. Один у полі не воїн. Наша партія, Партія регіонів, - це партія, в якій присутні промисловці, виробничники, спортсмени, лікарі, працівники культури та соціальної сфери, транспортники, ветерани праці та війни, молодь і багато інші достойні люди - представники підприємців, робочого класу, аграрії, інженери , фінансисти. Представники всіх професій і прошарків суспільства. І ця команда досягне найвищих результатів. А хто ким буде - покаже час.

- Ви говорите, що ніколи співпраця міської та обласної влади не була настільки плідною. Невже не буває так, що ваші цілі та завдання розходяться? Вічна причина боротьби міста і області - гроші, які йдуть до Києва: місто завжди проти таких відрахувань до держбюджету. Напевно є ще протиріччя. Можете їх назвати? І як Ви будете домовлятися з губернатором?

- Коли ми говоримо про єдність, про конструктиви, про мешканців регіону, міста, ніж ми керуємося? Їх інтересами. І Михайло Добкін, і я рішення приймаємо в інтересах регіону, міста та харків'ян. Ми повинні повернути людям віру в те, що влада може їх захистити. Для нас це керівництво до дії, тому ми не сперечаємося один з одним. Ми спираємося тільки на ефективність прийнятих рішень.

- Виходить, раніше протиріччя були викликані політичними розбіжностями?

- Давайте говорити про сьогодення і про майбутнє. Давайте працювати в ім'я майбутнього, в ім'я досягнення результатів, яких вимагає сучасна дійсність. Я впевнений, що ми йдемо в ногу з часом. Ми будемо перемагати.

- Ви любите біг, а значить, Ви не зовсім командний гравець. Але всі Ваші останні досягнення так чи інакше пов'язані з командною грою. Нещодавно Ви очолили міську організацію Партії регіонів. Які проблеми в партії Ви бачите? Як будете їх вирішувати в ролі керівника? І чи буде чистка рядів?

- З приводу чищення рядів - ми навпаки залучаємо до наших лав тих, хто хоче брати участь у будівництві партійної системи, взаємин "партія - народ". Але говорити, що сьогодні є ті, хто хоче за рахунок партії, скажімо так, стати успішними чи багатими - у даному випадку ми не підтримуємо позицію, що партійний квиток може дати якісь преференції. Партія - це не клуб за інтересами, це серйозна політична організація, сила, яка бере на себе відповідальність, декларуючи ті програми, цілі та завдання, яких сьогодні вимагає життя. І в цьому відношенні кожен має рівні стартові умови. Ми однозначно будемо досягати результатів, за підтримки партії, звичайно. Але і партія повинна бачити, що люди працюють не для себе: інтереси людей - це вище, ніж вузькопартійні інтереси. Вузькопартійні інтереси - це ті, хто хоче партію використовувати. А ті, хто хоче разом з партією крокувати в ногу з часом, сьогодні працюють і вступають до лав нашої партії - Партії регіонів. І 31 жовтня ми будемо брати участь у виборах єдиною командою.

А з приводу бігу - я бігаю для здоров'я. Але в легкій атлетиці є естафета, тобто сьогодні у Харкові я прийняв естафету від Добкіна, колись візьмуть естафету і від мене. Головне, щоб рівень підготовки у нас у всіх був такий, щоб ми могли витримати темп, а коли відчуваємо, що не витримуємо, вчасно цього собі зізнатися. У цьому відношенні спорт дуже корисний - він виховує силу волі і духу.

- Кого Ви бачите у своїй команді?

- Скажіть краще, кого з нами немає сьогодні? З нами немає сьогодні тільки тих, хто не хоче працювати. Ті, хто працює, - всі з нами. Ті, хто творить, усі з нами. Ті, хто будує дороги, з нами. Ті, хто доми будує, з нами. Ті, хто працює водіями трамваїв і тролейбусів, з нами. Ті, хто сьогодні обслуговує житловий фонд, з нами. Ті, хто обслуговує комунікації, з нами. Ті, хто виробляє тепло, з нами. Ті, хто людей лікує, з нами. Ті, хто наше майбутнє ростить - дітей вчить, - з нами. Ті, хто олімпійські рекорди ставить - найкращі спортсмени, - з нами. І так далі, і так далі.

Ми працюємо і стверджуємо: поки ми єдині - ми непереможні!