Підтримка бібліотек державою була б кращою, ніж надання пільг видавництвам. Про це в телепрограмі "STATUS QUO" заявив директор харківського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький.

За його словами, зараз видавництва отримують від держави пільги на ПДВ і податок на прибуток. "Це, звичайно, за умови, що ці гроші ми використовуємо на подальше розширення виробництва. Тобто з зароблених грошей видавництво практично нічого не платить, крім звичайних нарахувань на зарплату та місцевих податків і зборів. Це, безумовно, серйозна підтримка. Але краще б замість цих пільг у нас працювала стандартна для європейських країн програма підтримки бібліотек. У 2009 р. держбюджетом не було передбачено коштів на закупівлю книг для бібліотечних фондів. Рівень фінансування бібліотек, власне, і призвів до того, що книжковий ринок стоїть на одній нозі - вільному ринку. Друга нога - у підвішеному стані і застосування їй немає. У Росії ж, наприклад, зростання книговидання після кризи початку 1990-х років почалося з масованою підтримкою державою бібліотек, що продовжується і зараз", - відзначив О. Красовицький.

За його словами, це одна з причин, за якими українським видавництвам складно погнатися за російськими колегами за обсягами друкарства. Тим не менше, вітчизняним видавцям деколи вдається перевершити російських конкурентів з публікацій книжкових новинок.

"Публікація новинок - це питання авторських прав і взаємини із закордонним видавцем. Наприклад, останній роман Харукі Муракамі видавництво" Фоліо "випустило в листопаді 2009 р., а в Росії він вийде тільки в серпні 2010 р. Де-то нам вдається їх випередити" , - відзначив О. Красовицький.

Повну версію інтерв'ю з директором харківського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький дивіться у телепрограмі "STATUS QUO", яка вийде в ефір на телеканалі "Фора" 5 червня (початок о 18.00) та 6 червня (в 11.00 і 00.15), а також на каналі "Р1" 6 червня (о 20.30 та 23.00) і 7 червня (20.15).