Села Федорці та Павленки, розташовані біля злітно-посадкової смуги (ЗПС) міжнародного аеропорту "Харків",знаходться в безпеці. Про це 2 червня повідомив "SQ" керівник дирекції з будівництва аеропорту Олександр Сівальнєв.

Він прокоментував побоювання мешканців сіл щодо безпеки і комфорту проживання. Зокрема, села Федорці та Павленки в майбутньому не будуть розташовані між двох ЗПС (старої та нової), оскільки коли буде закінчено будівництво нової ЗПС (до кінця 2011 р.), стара ЗПС буде закрита.

Також керівник дирекції з будівництва підкреслив, що маяки освітлення дійсно будуть встановлені на території присадибних ділянок, проте всі ці установки будуть узгоджені з господарями ділянок. "Просто так і де завгодно ми їх не встановимо. Усе буде узгоджено з місцевими жителями. Крім того, маяки не будуть величезних розмірів: вони зроблені  у вигляді стовпів, і освітлення від них буде спрямоване вгору, а не на будови", - зазначив А. Сівальнєв.

Що стосується забрудненого повітря і підвищеного шуму, він запевнив, що старі судна, які дійсно доставляли жителям будинків біля аеропорту багато дискомфорту, вже списуються, в експлуатацію вводяться нові машини. "Вітчизняні судна витісняються, той же Як-40тощо. Аеропарк поповнюється західними суднами: Боїнг, Airbus А-320 та іншими, які викидають в атмосферу менше  шкідливих речовин. Крім того, від цих літаків буде менше шуму", - повідомив керівник дирекції з будівництва.

А. Сівальнєв підкреслив, що напередодні значних змін на території аеропорту в  селах, розташованих поряд з ЗПС, будуть проведені громадські слухання, під час яких мешканців ознайомлять з планом будівництва.

 

Довідка "SQ". 2 червня в редакцію "SQ" надійшов лист від мешканки с.Павленки, у якому вона від імені односельців висловила стурбованість з приводу майбутньої безпеки сіл Федорці та Павленки у зв'язку з будівництвом біля сіл злітно-посадкової смуги.