Харківський регіональний перинатальний центр офіційно відкритий 2 березня в рамках національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства". В урочистому відкритті центру взяли участь перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова, перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак.

І.Акімова з керівництвом області оглянула пологові та операційні блоки перинатального центру, відділення інтенсивної терапії новонароджених, відділення інтенсивної терапії для вагітних і породіль та відділення патології вагітності з ліжками екстрагенітальної патології. Також І.Акімова зустрілася з пацієнтками відділення патології вагітності.

Після огляду перинатального центру перший заступник глави Адміністрації президента України заявила, що центр відкритий і вже повноцінно працює. "Я побачила пацієнток, які впевнені, що отримають якісну медичну допомогу. А також побачила палаючі очі лікарів, у яких завдяки реалізації проекту з'явилися нові можливості. Це вже третій перинатальний центр, який відкривається в Україні. Думаю, що величезний досвід з організації і будівництва сучасного перинатального центру, який був напрацьований у Харкові, буде використовуватися і в інших регіонах країни", - зазначила І.Акімова.

Як підкреслив М.Добкін, усі витрачені зусилля зі створення перинатального центру варті того, якщо робота центру дозволить рятувати дитячі та материнські життя. Також губернатор повідомив, що над перинатальним центром буде створено опікунську раду. "Ми, виконуючи доручення президента України, вже створюємо опікунську раду над перинатальним центром. Керівники провідних підприємств Харківщини будуть кожен за можливості робити так, щоб лікарі та медичний персонал не відчували себе самотніми. Мало того, члени опікунської ради вже придбали спеціальну холодильну техніку, де в повному обсязі будуть зберігатися ліки для цього перинатального центру", - підкреслив М.Добкін.

Як повідомив І.Шурма, пацієнтками центру стануть мешканки сільської місцевості, районів Харківської області, у яких є будь-які відхилення від нормального протікання вагітності. До регіонального перинатального центр жінки поступають за напрямком своїх районних лікарів. На рік центр зможе прийняти від 2 до 2,5 тисяч породіль.

Довідка "SQ". Регіональний перинатальний центр створений у Харкові в рамках національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства". Центр розташований на 4-х поверхах навчально-діагностичного корпусу обласної клінічної лікарні. У структурі перинатального центру 140 ліжок, зокрема, акушерський блок у складі акушерського відділення, відділень патології вагітності та екстрагенітальної патології на 90 ліжок, гінекологічний блок на 30 ліжок, неонатологічний та педіатричний блок на 60 ліжок, у тому числі 40 ліжок відділення спільного перебування матері і дитини та відділення постнатального догляду на 20 ліжок, а також виїзна акушерсько-гінекологічна бригада для надання екстреної та невідкладної медичної допомоги.

Вартість робіт з реконструкції склала 45,1 млн. грн., у т.ч. за рахунок державного бюджету - 35 млн.грн., місцевого бюджету - 5,9 млн.грн., інших джерел фінансування - 4,3 млн.грн. До відкриття центру навчання пройшли 284 медичних працівники.

Щорічно в області народжується близько 27 тис. дітей. У пологових будинках Харкова проходить близько 16 тис. пологів, з них 5,5 тис. пологів у жінок, що мешкають у районах області. Близько 3 тис. вагітних жінок у районах області мають ту чи іншу акушерську патологію. Для вирішення цих проблем планується організувати обласні перинатальні центри, де надаватиметься спеціалізована акушерсько-гінекологічна і неонатальна медична допомога.

Перинатальний період починається за кілька тижнів до народження дитини, включає момент її народження і закінчується за кілька тижнів після народження дитини.