120 харківських сімей подали заявки на участь у міських програмах молодіжного кредитування і доступного житла у 2012 р. Про це 2 березня повідомив журналістам директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міськради Михайло Фатєєв.

За його словами, 100 харківських сімей подали заявки на участь у програмі "Доступне житло" і 20 сімей - на участь у програмі молодіжного кредитування. Всього на квартирному обліку в Харкові перебуває близько 30 тис. сімей, для участі в житлових програмах формується окремий реєстр з таких громадян. На виконання кожної з програм у бюджеті міста передбачено по 5 млн. грн. М.Фатєєв розповів, що для того щоб брати участь у програмі молодіжного житлового кредитування, потрібно обов'язково стояти на квартирному обліку. Прибуток сім'ї повинен дозволяти погасити кредит. Право на участь у програмі мають молоді люди віком до 35 років включно (виняток - молоді вчені). Площа житла, на яке дається кредит, визначається з норми 21 кв.м на члена сім'ї плюс додатково 20 кв. м на сім'ю. Сім'ям без дітей кредит надається зі ставкою 3% річних на термін до 30 років, але не довше часу досягнення одним з подружжя пенсійного віку. Сім'я з однією дитиною отримує безвідсотковий кредит. Якщо в сім'ї двоє дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% зобов'язань за кредитом, сім'ям з трьома і більше дітьми погашається 50% суми за кредитом.

У програмі "Доступне житло" також мають право брати участь тільки сім'ї, які перебувають на квартирному обліку. Держава оплачує 30% вартості житла, решта 70% одноразово оплачує сама родина. Середньомісячний сукупний прибуток на одного члена сім'ї не повинен перевищувати чотирикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні (в Харкові - 2 тис. 407 грн. на січень 2012 р., тобто місячний прибуток кожного члена сім'ї повинен бути не більше 12 тис. 035 грн.). Державна підтримка виділяється з розрахунку не більш ніж 21 кв.м площі на одну людину і додатково 10,5 кв.м на сім'ю. За словами М.Фатєєва, у 2012 р. для реалізації цих програм будуть виділяти житло в будинках, розташованих на Олексіївці, Салтівці і на Рогані. У програмах беруть участь будинку останнього року здачі.

М.Фатєєв також розповів, що у 2011 р. за міськими програмами житлового кредитування отримали квартири 87 харківських сімей. Зокрема, 31 сім'я отримала кредити 38 квартир за програмою молодіжного кредитування. Він зазначив, що деякі сім'ї взяли кредит більш ніж на 1 квартиру, оскільки умови кредитування досить вигідні, особливо для сімей з дітьми. Крім цього, 56 сімей купили 56 квартир за програмою "Доступне житло". Оформлення кредиту та отримання знижки за програмою "Доступне житло" здійснюється через Харківське регіональне управління державної спеціалізованої установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому кредитуванню" (вул. Данилевського, 38).

М.Фатєєв також повідомив, що у 2011 р. у будівництво житла в Харкові було залучено понад 28 млн. грн. з міського та державного бюджетів, а також коштів громадян.