Харьковская аварийно-спасательная служба в этом году подготовила 126 матросов спасателей

Харківська обласна аварійно-рятувальної водолазна служба в цьому році підготувала 126 матросів-рятувальників, у тому числі 40 - для Харківської міської водно-рятувальної служби. Про це 1 липня повідомив журналістам заступник начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації Володимир Щитов. За його словами, цього року співробітники обласної рятувальної служби врятували семеро людей, підняли два тіла загиблих, обстежили 28 акваторій пляжів загального користування.

У той же час цього року на водоймищах Харківської області загинуло 53 людини, у тому числі 6 дітей. За словами В. Щитова, трагічні випадки трапляються, не дивлячись на те, що в цілому в області проведені заходи щодо попередження загибелі на воді. "На жаль, люди часто переоцінюють свої сили і, наприклад, намагаються переплисти водойма, що призводить до загибелі. Другий чинник - вживання спиртних напоїв. 65% людей, загиблих цього року, перебували в стані алкогольного сп'яніння", - зазначив В. Щитов .

Як пояснив заступник начальника управління з питань НС, щоб врятувати потопаючого, у водолаза і медика є лише п'ять хвилин. "Щоб уникнути неприємностей, які можуть коштувати життя, ми рекомендуємо відпочиваючим відвідувати лише дозволені для купання пляжі. Любителям дикої природи - радимо хоча б не майструвати трампліни і тарзанки у незнайомих берегів. Крім того, радимо оцінювати стан здоров'я і фізичні можливості, перш ніж пливти на великі дистанції, наглядати за дітьми, і не входити у воду після вживання спиртних напоїв ", - підкреслив В. Щитов.

   

Довідка "SQ". У Харківській обласній комунальній аварійно-рятувальної водолазної службі працює 6 водолазів, 4 рятувальники, 2 водії, 1 лікар, 1 боцман берегової служби. В арсеналі рятувальної служби: 6 автомобілів, аварійно-рятувальні засоби, плавзасоби, водолазно-технічне спорядження, апарат для проведення підводних зварювальних робіт, підводний відеокамера, компресори та барокамера.