Библиотека им.Е.Кушнарева может быть построена в Харькове к Евро-2012 - главный архитектор города С. Чечельницкий

Церемонія нагородження переможців та презентація каталогу робіт архітектурного конкурсу на кращу ескіз-ідею бібліотеки ім.Є.Кушнарьова пройшла 1 липня на пл.Архітекторів у Харкові. У церемонії взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, в.о. харківського міського голови-секретар міськради Геннадій Кернес, головний архітектор міста Сергій Чечельницький і директор Благодійного фонду "Фонд Бориса Колесникова" Марина Дяденко, та учасники конкурсу.

Переможцям конкурсу - групі молодих архітекторів з Дніпропетровська - було вручено сертифікат на 100 тис.грн. Харківській фірмі "АРІВ", що зайняла друге місце, - сертифікат на 30 тис.грн., за третє місце - київській проектно-дослідній групі "H + C" - 10 тис.грн. Крім того, переможці та ще 18 найкращих проектів нагороджені дипломами конкурсу.

За словами М. Дяденко, робочий доопрацьований проект будівлі бібліотеки буде створений за 8-12 місяців.

Як зазначив С. Чечельницький, при будівництві бібліотеки міська влада буде орієнтуватися на Євро-2012. "Ми повинні або закінчити будівлю до початку Чемпіоната Європи з футболу 2012 р. або навіть не починати будівництво, якщо не встигнемо зробити хоча б коробку будівлі, щоб під час Євро-2012 на пл.Свободи не велися будівельні роботи", - підкреслив С. Чечельницький.

Довідка "SQ". Відкритий архітектурний конкурс на розробку ескіз-ідеї будівлі бібліотеки ім. Є. Кушнарьова, яка буде побудована на пл. Свободи в Харкові, проходив 21 січня - 18 травня 2010 р. Організаторами конкурсу є Фонд Бориса Колеснікова та Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України за підтримки Харківської міськради.

За словами головного архітектора Харкова Сергія Чечельницького, ділянка, де буде розташована бібліотека ім. Є. Кушнарьова, - зліва від будівлі Харківського національного університету ім. В. Каразіна, на території саду Шевченка. Площа відведеної ділянки - 0,17 га (приблизно 17 на 60 м). Планується, що в будівлі бібліотеки буде не тільки книгосховище: читачам буде надаватися можливість користуватися інформацією на електронних носіях.

Створення в Харкові першої української бібліотеки суспільно-політичної літератури ім.Е.Кушнарева ініціював Фонд Б. Колесникова. 21 серпня 2008 р. відбулося підписання угоди між Фондом Б. Колеснікова та харківським міським головою про будівництво в Харкові бібліотеки суспільно-політичної літератури ім. Є. Кушнарьова.

Кушнарьов Євген Петрович (29 січня 1951 р. - 17 січня 2007) був харківським міським головою, головою Адміністрації президента України, головою Харківської облдержадміністрації, народним депутатом України.