Перед облуправлінням міліції в Харкові пройшла акція протесту, пов'язана із загибеллю київського студента

Акція протесту, учасники якої виступили проти "свавілля міліції" у зв'язку із загибеллю київського студента Ігоря Індило, пройшла перед Головним управлінням МВС України в Харківській області. У мітингу, який пройшов у рамках всеукраїнської акції, взяли участь 30-40 чол.

"Ми розуміємо, що більшість міліціонерів - це дійсно чесні люди, які виконують свій обов'язок. Але є факти, які свідчать про те, що деякі міліціонери грубо порушують закон, порушують права людини, катують людей і навіть їх вбивають. Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати пам'ять студента, якого міліціонери убили в Києві ", - заявив один з організаторів акції Євген Демченко. За його словами, акція не є політичною, в ній беруть участь всі бажаючі "за покликом серця".

Як заявила організатор акції Олена Токмиленко, головна вимога учасників мітингу - виявити і покарати винних у загибелі І.Індило. Вона також зачитала звернення до президента України Віктора Януковича та генпрокурора Олександра Медведька, в якому учасники акції вимагають прозорого розслідування кожного випадку тортур і принижень в міліції. "Ми хочемо, щоб міліція зрозуміла, що кожна її дія відстежується і, в разі потреби, буде покарана. Не дай Бог, таке трапиться в Харкові, молодь просто стане на вуха!" - Заявила О. Токмиленко.

Як повідомила начальник Центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Харківській області Лариса Волкова, у харківській міліції також "виступають проти тортур". "Кожного тижня у нас проходять наради, на яких доповідаються всі надзвичані події, які сталися з особовим складом. Такими випадками займається прокуратура. І якщо випадки підтверджуються, то співробітника звільняють, він йде під суд і отримує покарання", - зазначила Л. Волкова. При цьому вона не змогла відповісти, скільки таких випадків було в міліції за останній час.

Довідка "SQ". 1 червня в Києві біля Шевченківського райвідділу міліції і приблизно в 20 містах України перед обласними управліннями МВС пройшли акції протесту у зв'язку з загибеллю І. Індило. Організатори акції протесту вимагали створити спеціальну слідчу парламентську комісію, встановити громадський контроль за слідством про загибель студента та звільнення причетних до його смерті.

І. Індило загинув при затриманні в Шевченківському райвідділі, куди він прибув на вимогу дільничного міліціонера увечері. А вже вранці наступного дня міліція запропонувала батькам затриманого забрати його тіло з моргу. За версією міліції, студент "кілька разів сам впав і вдарився".