Основна проблема дітей, позбавлених батьківського піклування, - це те, що ними займається надто велика кількість міністерств: сім'ї, молоді та спорту, освіти і науки, охорони здоров'я, праці та соціальної політики. Про це 1 червня повідомив журналістам у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов. Інститут з 2009 р. займається моніторингом притулків для дітей (двох у Харкові і семи в області). За словами експерта,  щоб відправити дитину в той чи інший інтернатний заклад, потрібно узгодити документи з кількома міністерствами, "а дитина в цей час сидить, і його не можуть влаштувати, наприклад, на навчання".

Головний лікар Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини № 1 Роман Марабян повідомив, що у зв'язку з тим, що притулки підпорядковані кільком міністерствам, неефективно використовуються кошти, виділені на дітей з держбюджету. "Останнім часом кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, скорочується, але жодне міністерство і відомство не хоче скорочувати кількість установ для них. Виходить, що бюджетні гроші розмазуються по різних інститутах".

Також, за словами Р.Марабяна, важливою проблемою є і те, що іноді діти тривалий час не мають статусу. "Зокрема, був випадок коли дівчинка 2,5 роки була без статусу через те, що матір не могли позбавити батьківських прав. Суди відкладали це питання. Весь цей час дівчинку не могли ні вдочерити, ні взяти в прийомну сім'ю", - відзначив Р.Марабян.