На стадионе "Металлист" прошли учения по оказанию медицинской помощи и эвакуации людей во время футбольных матчей

На харківському стадіоні "Металіст" 1 червня пройшли навчання з надання медичної допомоги та евакуації людей під час футбольних матчів. Навчання були показовими, підготовку харківських волонтерів оцінили учасники виїзної наради Міністерства охорони здоров'я України.

Медпрацівники та волонтери Червоного Хреста відпрацювали прийоми надання першої невідкладної медичної допомоги на трибунах "Металіста". Під час навчань було евакуйовано 120 умовних постраждалих з травмами різних ступенів тяжкості.
Як зазначив перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, до Харкова запросили представників усіх українських міст, що приймають Євро-2012, щоб продемонструвати, як у цьому регіоні відпрацьовується модель надання медичної допомоги під час виникнення надзвичайної ситуації на стадіоні. "Особисто для мене було великим здивуванням, що місцева влада для надання медичної допомоги задіяла пересувний військовий госпіталь, який готовий приймати пацієнтів", - підкреслив В. Лазоришинець. За його словами, Харків - перше з приймаючих Євро-2012 міст, у якому були проведені показові навчання на стадіоні.

Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, після першого заняття був зробилений висновок, що при госпіталізації людей з трибун тверді ноші не завжди зручні, тим більше в натовпі. Тому була запропонована модель м'яких носилок. За його словами, медики-волонтери, бригади швидкої невідкладної допомоги, представники Червоного хреста, мобільний госпіталь при наданні допомоги діють синхронно. Для кращої комунікації з обласного бюджету виділено кошти на придбання рацій для волонтерів.

Під час проведення футбольних матчів на стадіоні "Металіст" присутні близько 150 волонтерів з числа медичних працівників, які розташовуються по периметру стадіону. Також на стадіоні розгорнуто 4 медичних пункти і військово-польовий госпіталь. На стадіоні чергують 5 автомобілів швидкої медичної допомоги та 2 автомобілі для надання медичної допомоги спортсменам. За територією стадіону знаходяться 4 резервні автомобілі швидкої допомоги.