Прокуратура за год возбудила 20 уголовных дел за ненадлежащее выполнение родительских обязанностей

Прокуратура Харківської області у 2011 р. порушила 20 кримінальних справ за фактами неналежного виконання батьками своїх обов'язків (ст. 166 КК України). Про це 1 березня розповіла журналістам начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Харківської області Алла Правосуд.

За її словами, діти з неблагополучних сімей часто змушені бродяжити і скоювати злочини. Минулого року до міліції доставили майже 400 дітей, які жили без належної опіки батьків, з них 23 дитини потрапили до міліції повторно.

"Можу навести приклад такого неналежного виховання дітей. Мешканка Борівського району не займалася вихованням свого 15-річного сина, зловживала спиртним. Її дитина систематично не відвідувала школу, мати не звертала на це уваги. У 2010 році її син вчинив крадіжку, за яку суд засудив його до трьох років позбавлення волі умовно. Проте в березні 2011 року він здійснив повторну крадіжку, за яку суд дав йому вже реальну міру покарання - три роки і сім місяців позбавлення волі", - розповіла А.Правосуд. За її словами, прокурор Борівського району порушив кримінальну справу за фактом злісного невиконання батьківських обов'язків стосовно матері юнака, і ця справа вже направлена ​​до суду.

Довідка "SQ". Ст. 166 КК - злісне невиконання батьками, опікунами або піклувальниками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки; карається обмеженням волі терміном від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін.