КП "Житлкомсервіс" у березні проведе перерахунок за обслуговування господарських будівель, і харків'янам повернуть гроші, які раніше стягувалися за обслуговування гаражів, сараїв і погребів. Про це 1 березня розповіла "SQ" заступник директора КП "Житлкомсервіс" Олена Гриценко. Вона пояснила, що під обслуговуванням госпбудівель малася на увазі прибирання території навколо цих споруд. Однак вийшло так, що територія госпбудівель була включена до загальної прибудинкової території, що підлягає прибиранню.

Як розповіла О.Гриценко, послуга з обслуговування госпбудівель була введена ще 1 січня 1997 р., тариф на неї становив 13 коп. за 1 кв.м. "З тих пір нічого в цьому тарифі не змінилося: не було нових ні регуляторних, ні нормативних актів. Коли "Житлкомсервіс" у 2007 році почав роботу, то продовжив нараховувати плату за цю послугу", - зазначила О.Гриценко.

9 листопада 2011 р. виконком Харківської міськради затвердив розмір всієї території, яка підлягає прибиранню. "Ми дізналися, скільки всього треба прибирати. На підставі цього зробили розрахунок нової квартплати, до якої входить така послуга, як прибирання прибудинкової території. Так, територія госпбудівель була вже включена до загальної території, що підлягає прибиранню. Наприклад, навколо будинку є 100 кв. м території, яку треба прибирати, і на ній розташовані ті ж погреби, сараї, гаражі. Коли розмір території затверджувався, то площа цих будівель врахувалася. Таким чином, якщо ми візьмемо плату за прибирання 100 кв.м і будемо ще брати за 2 кв.м сараю, то це вже буде 102 кв.м, що не відповідає дійсності", - пояснила О.Гриценко. Таким чином, прибирання території госпбудівель оплачувалася двічі.

За словами О.Гриценко, в березні для всіх, у кого є ці будівлі, буде проведений перерахунок цієї послуги за 5 років (саме стільки працює "Житлкомсервіс" - "SQ"). Усього в Харкові налічується 43-44 тис. господарських будівель на прибудинкових територіях, а загальна сума перерахунку складе близько 3,7 млн.грн. "У власника госпспоруди є особовий рахунок для квартплати, і окремо він платить за обслуговування гаража. Припустимо, ми зробимо йому перерахунок на 100 грн: ця сума буде зарахована як квартплати. Таким чином, якщо у людини був борг з квартплати, то він зменшиться , а якщо боргу не було - то буде переплата, яку ми врахуємо в наступному місяці. Все це буде зроблено автоматично", - підкреслила Е.Гриценко.

Заступник директора "Житлкомсервісу" зазначила, що складнощі при перерахунку можуть виникнути з 2142 будівлями, які не прив'язані до певних особових рахунків для квартплати. Це стосується харків'ян, які мешкають у кооперативному, відомчому будинку або будинку ОСББ, а їх гаражі знаходяться в інших районах міста, або ж якщо людина мешкаає в приватному секторі, а гараж розташований на прибудинковій території, яку обслуговує "Житлкомсервіс". "Таким людям ми не можемо зарахувати суму перерахунку в рахунок квартплати, оскільки вони її платять не нам. Тому власники таких будівель можуть звернутися до відповідного ділянку "Житлкомсервісу" і написати заяву з проханням повернути їм гроші на поточний рахунок у будь-якому банку. Потрібно тільки правильно вказати всі банківські реквізити. Таким чином, "живими" грошима ми повернемо приблизно 200-250 тис. грн.", - уточнила О.Гриценко.

Довідка "SQ". Раніше в квитанції з оплати комунальних послуг була передбачена окрема строчка за обслуговування сараїв, гаражів, погребів, або просто госпбудівель, сама послуга до квартплати не входила.